Мінекології заморозило нові ліцензії "на бурштин"

П'ятниця, 17 липня 2015, 15:46

Міністерство екології та природних ресурсів призупинило видачу погоджень на видобуток бурштину.

Про це на прес-конференції розповіла заступник міністра екології Світлана Коломієць, повідомляє "Укрінформ".

"Видача погоджень надання надр в користування - це ще не видача ліцензій. Ті документи, які видаємо ми, не надають право на розробку родовищ. Ми не припиняємо видобуток (бурштину). Просто не розглядаємо питання видачі погоджень, доки не будуть створені законодавчі, прозорі умови для ведення цієї діяльності", - сказала Коломієць.

За її словами, міністерство підтримує курс Президента та уряду на легалізацію видобутку бурштину, але водночас враховує і думку громадянського суспільства та профільного комітету ВР.

Реклама:

Окрім того, міністерство відкликало кілька погоджень з тих, що були видані раніше.

"Потрібно законодавчо врегулювати питання видобутку бурштину. У квітні вже був проголосований у першій редакції проект закону про видобуток та реалізацію бурштину. В перший  тиждень роботи парламенту восени законопроект буде винесений на ухвалення в цілому. Ми (міністерство) відстоюємо в першу чергу прозорі конкурсні засади надання ділянок для розробки", - наголосила Коломієць.

Водночас вона підтвердила, що малі підприємці, які хотіли б займатися видобутком бурштину, без цих погоджень не зможуть отримати ліцензій.

"Поки що ні, ми хочемо, щоб це відбулося прозоро і конкурентно", - сказала заступник міністра.

Наразі точну оцінку завданої шкоди від нелегального видобутку міністерство, за словами Коломієць, дати не може, а для вирішення проблеми відновлення земель шукає кошти.

"Держава не має фінансування, щоб проводити ці роботи. Це дуже високовартісні роботи. З громадськими активістами ми обговорювали ідею створення місцевого екологічного фонду і закріплення цього на рівні закону. Компанії, які будуть отримувати в подальшому ліцензії на розробку надр, будуть сплачувати якийсь відсоток до цього, і ці кошти можна буде спрямовувати на відновлення регіону", - сказала Коломієць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: