"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд заарештував "вишки Бойка" - ЗМІ

Середа, 6 січня 2016, 09:11

Печерський суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт так званих "вишок Бойка" - бурових установок для видобутку нафти і газу на чорноморському шельфі, за які п'ять років тому Україна переплатила 400 млн доларів.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 23 грудня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

Як сказано в документі, арешт накладено в рамках кримінального провадження, яке Головне слідче управління Генпрокуратури відкрило ще 1 квітня 2014.

Справу порушено за фактом привласнення колишніми чиновниками Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також менеджментом НАК "Нафтогаз України" і "ДАТ "Чорноморнафтогаз" держмайна в особливо великих розмірах.

Реклама:

Так у березні 2011 року "Нафтогаз України" уклав з "Чорноморнафтогазом" два договори про надання безпроцентної позики в сумі 6,4 млрд гривень на закупівлю двох самопідйомних плавучих бурових установок (надалі сума безпроцентної позики була збільшена до семи мільярдів).

"Чорноморнафтогаз" протягом того ж року закупив дві бурові установки.

Зокрема був укладений контракт з компанією "HIGHWAY INVESTMENT PROCESSING LLP" на поставку першої платформи "В312" вартістю 400,344  млн доларів. Ця вишка була побудована в 2010 році компанією Keppel Corporation (Сінгапур) і, надалі, продана фірмі "SEADRILL" (Великобританія). Остання передала її фірмі "HIGHWAY INVESTMENT PROCESSING LLP", (Великобританія), після чого бурову платформу придбав "Чорноморнафтогаз".

Ще один контракт був укладений з АТ "RIGAS KUGU BUVETAVA" на постачання другої бурової установки - "В319" - вартістю 399,8 млн доларів. Ця вишка була побудована в 2012 році сінгапурцями з "Keppel Corporation" і продана компанії "SD STANDARD DRILLING PLC" (Кіпр), яка, в свою чергу, через посередників - "NORTHSALE LOGISTICS" (Великобританія) та АТ "RIGAS KUGU BUVETAVA" ( Латвія) - продала її "Чорноморнафтогазу".

Слідство, посилаючись на дані засобів масової інформації, зазначає, що держава придбала це майно за завищеною ціною, розмір збитків перевищив 400 млн. доларів.

В даний час існують достатні підстави вважати, що самопідйомні плавучі бурові установки ("Петро Годованець" і "Україна") є предметом, доказом і знаряддям скоєння злочину, відзначали на суді представники прокуратури.

Як відомо, у 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" було захоплено Росією під час анексії Криму. Після цього "Чорноморнафтогаз" за дев’ять місяців видобув 1,5 млрд кубометрів газу. І тепер планується збільшення видобутку газу з території України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!