"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ПДВ для аграріїв можуть переглянути за підсумками першого кварталу

Вівторок, 26 січня 2016, 12:09

Міністр фінансів України Наталія Яресько прогнозує складнощі при адмініструванні податку на додану вартість для підприємств аграрного сектора і допускає перегляд його законодавчих норм за підсумками першого кварталу 2016 року.

Про це вона сказала журналістам у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми подивимося за підсумками першого кварталу, як функціонує цей спецрежим для аграріїв, тому що дійсно буде дуже складно його адмініструвати", - заявила міністр.

Яресько уточнила, що такий можливий перегляд цього спецрежиму не є вимогою Міжнародного валютного фонду.

Реклама:

Коментуючи питання заборгованості щодо переплати податку на прибуток, яка, за даними Державної фіскальної служби, становить близько 24,5 млрд гривень, міністр повідомила, що поки воно залишається неврегульованим.

"На жаль, в бюджеті ми не знайшли (засобів для вирішення цього питання - Ред.) будемо і далі шукати можливості віддавати або відшкодовувати або збалансувати цю суму якнайшвидше. Але поки не маємо ресурсу", - пояснила Яресько, підкресливши, поставлена задача уникати накопичення нової подібної заборгованості.

Як повідомлялося, влада України в рамках співпраці з МВФ зобов'язалася з 2016 року перевести сільгосппідприємства, що залишали собі з 1999 року 100% ПДВ, на загальний режим оподаткування цим податком. Однак після протестів аграріїв Верховна Рада наприкінці 2015 року схвалила компромісне рішення про пільговий режим переходу в 2016 році.

Згідно з прийнятими поправками до Податкового кодексу, в 2016 році для операцій із зерновими і технічними культурами 85% ПДВ буде сплачуватися до бюджету, 15% спрямовуватися на власні спецрахунки; для операцій з продукцією тваринництва (велика рогата худоба і молоко): 20% - сплата до бюджету, 80% - на власні спецрахунки; для операцій з іншою сільгосппродукцією: 50% - сплата до бюджету, а 50% - на власні спецрахунки.

Для реалізації відповідної норми для аграріїв було ініційовано відкриття трьох додаткових рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ, які вже діють.

Для цього доопрацьовано програмне забезпечення електронного адміністрування ПДВ-рахунків для виробників сільгосппродукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!