Екологи стурбовані рішенням продовжити роботу енергоблоку №2 Южно-Української АЕС

Понеділок, 7 грудня 2015, 18:51

Національний екологічний центр України стурбований рішенням продовжити роботу енергоблоку №2 Южно-Української АЕС, на якому досі є відступи від норм безпеки.

Про це повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України.

Як наголошується, усунення частини відступів від чинних норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки на другому енергоблоці Южно-Української АЕС відклали на кілька наступних років.

"Попереднім рішенням від 30 квітня Колегія Держатомрегулювання постановила, що 33 таких відступи мають бути повністю усунені до прийняття рішення про понадпроектну роботу реактора. Натомість згодом, без погодження з Колегією, виконання 13-ти з них було відкладено на наступні роки. Також, відповідно до акту інспекційної перевірки Держатомрегулювання, станом на 23 жовтня не було завершено усунення ще 11 відхилень", - говориться у повідомленні.

Реклама:

Представники Держатомрегулювання усно запевнили, що на енергоблоці було завершено всі заплановані заходи безпеки. Однак документальних підтверджень цьому під час Колегії надано не було.

"Енергетики вперто зацікавлені в запуску реактора зараз. Хоча, наразі, критичної потреби у цьому не існує. Адже, після відключення Криму, в об’єднаній енергетичній системі утворився резерв генерації у мінімум 500 МВт. До того ж, після анонсованого введення в експлуатацію ЛЕП "Рівне–Київ", додатково вивільниться більше 500 МВт генерації, що у сумі еквівалентно виробітку одного енергоблоку АЕС на повній потужності",  - зазначає виконавчий директор НЕЦУ Юрій Урбанський.

Квітнева Колегія ДІЯРУ визначила терміни для виконання заходів, які мають забезпечити безпеку на енергоблоці. На думку Національного екологічного центру України, якщо виконання цих заходів відкладається (навіть частково), то й прийняття рішення мало би бути відкладено.

Нагадаємо, що державна інспекція з ядерного регулювання 7 грудня ухвалила рішення про продовження терміну експлуатації за межами проектного періоду енергоблоку №2 Южно-Української АЕС до 2026 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: