Термін експлуатації другого енергоблоку Южно-Української АЕС продовжили на 10 років

Понеділок, 7 грудня 2015, 13:22

Державна інспекція з ядерного регулювання 7 грудня ухвалила рішення про продовження терміну експлуатації за межами проектного періоду енергоблоку №2 Южно-Української АЕС до 2026 року.

Про це повідомив журналістам голова "Енергоатома" Юрій Недашковський, передає УНІАН.

"Сьогодні прийнято рішення щодо продовження терміну служби другого енергоблоку Южно-Української АЕС на 10 років, до 31 грудня 2025 року", - сказав Недашковський після прийняття позитивного рішення.

За його словами, станція має намір підключити до енергомережі блок №2 згідно запланованого графіку - 17 грудня поточного року.

Реклама:

При цьому напередодні прийняття рішення президент "Енергоатому" зазначив, що компанія виконала всі необхідні заходи для безпечної роботи блоку №2 Южно-Української АЕС у понадпроектний термін.

Зокрема, була виконана заміна обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, проведені заходи з підвищення безпеки, в тому числі з урахуванням аварії на японській АЕС "Фукусіма", а також проведений ряд інших покрашень.

"Крім того, згідно з чинним законодавством, були виконані всі необхідні процедурні заходи, включаючи громадські слухання, відповідні інспекційні обстеження і багато іншого", - додав Недашковський.

Він також зазначив, що незважаючи на те, що чинні нормативно-правові документи, які стосуються продовження терміну експлуатації блоків в Україні, не вимагають розробки звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище, "Енергоатом" сам виступив з ініціативою розробки такого звіту.

"Враховуючи ті дискусії, які зараз ведуться в українському суспільстві, в тому числі і з екологічними організаціями про виконання умов Конвенції ЕСПО, ми вирішили за власною ініціативою розробити два звіти з оцінки впливу на навколишнє середовище по двох площадках - Южно-Українській та Запорізькій", - сказав глава "Енергоатому".

Він повідомив, що по Южно-Українській АЕС звіт готовий, і переданий до Міністерства екології та природних ресурсів для виконання державної експертизи.

"Зараз ми знаємо, що ця експертиза завершена, і за попередніми матеріалами цієї експертизи по всіх розділах дано позитивну висновок, але офіційного висновку від Мінекології поки ще немає", - підкреслив Недашковський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: