"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд зняв арешт з газу "Нафтогазвидобування"

Понеділок, 21 грудня 2015, 15:16

Печерський суд Києва за позовом представника ПАТ "Нафтогазвидобування" скасував арешт вуглеводнів, видобутих на Семиренківському родовищі в Полтавській області.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 9 грудня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє "Перша інстанція".

Згідно з матеріалами справи, юрист "Нафтогазвидобування" просив скасувати заборону використання або відчуження вуглеводнів, видобутих на свердловині №11 Семиренківського родовища в Полтавській області.

В обгрунтування клопотання він посилався на те, що в рамках розслідування викрадення колишнього глави правління "Нафтогазвидобування" Олега Семінського, яку веде Генпрокуратура, було накладено арешт на цю свердловину. А "Нафтогазвидобуванню" заборонено використовувати або яким-небудь чином відчужувати видобутий газ.

Реклама:

Разом з тим, за словами захисника в суді, встановлена заборона на операції з майном призводить до надмірного обмеження підприємницької діяльності і штовхає компанію до фінансового краху, оскільки витрачаються кошти на зберігання видобутих вуглеводнів, не ведеться госпдіяльність, з'явилися проблеми з виплатою зарплат і податків.

Крім того, на його думку, слідчими не були надані будь-які докази заподіяного збитку. Представник Генпрокуратури на судове засідання не з'явився.

У червні 2015 року слідчий суддя, який накладав арешт, встановив, що майно "Нафтогазвидобування" було придбано в результаті кримінального злочину і є предметом кримінального злочину.

Проте в грудні думка змінилася. Слідчий суддя Печерського суду Києва Катерина Москаленко прийшла до висновку, що на даний момент у кримінальному провадженні нікому не повідомлено про підозру, а кримінальне провадження проти юрособи не ведеться.

Крім цього не встановлено особу, яка буде нести цивільну відповідальність у кримінальному провадженні та майно яке може бути конфісковане.

Вказується також, що слідчий не надав суду доказів на підтвердження того, що арештоване майно придбано внаслідок правопорушення.

Суддя також погодився з адвокатом компанії, що арешт блокує підприємницьку діяльність "Нафтогазвидобування", яка несе численні збитки і не може вести виробничу діяльність, "пов'язану з видобутком дефіцитного для України газу, виплачувати заробітну плату і податки".

На цих підставах клопотання "Нафтогазвидобування" було задоволено і скасований арешт в частині заборони використання або відчуження вуглеводнів, видобутих на свердловині № 11 Семиренківському родовища Полтавської області.

ПрАТ "Нафтогазвидобування" - найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. ДТЕК володіє контрольним пакетом акцій компанії.

Нагадаємо, що "Нафтогазвидобування" була заснована в 1999 році екс-депутатом від Партії Регіонів Миколою Рудьковським у партнерстві з Петром Порошенком. На початку 2000 - 50%-ва частка Порошенка в проекті перейшла Нестору Шуфричу.

У квітні 2013 року Донбаська паливно-енергетична компанія, яка входить до групи СКМ Ріната Ахметова, збільшила частку в "Нафтогазвидобуванні" з 25% до 50%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: