Чехи, пов’язані із Мартиненком, поставлять обладнання для РАЕС на 23 мільйони

Середа, 2 грудня 2015, 11:26

НАЕК "Енергоатом уклав угоду з AT "Skoda JS a.s." (Чехія) про закупівлю проміжних штанг для енергоблоків №1, 2 Рівненської АЕС на 0,93 млн євро (близько 23,46 млн грн).

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник держзакупівель".

Як зазначається, замовили 43 проміжні штанги Ае109162 за ціною 21 534 євро/шт.

Першу партію в 10 штук поставлять до 17 січня, решту – до 2 травня 2016 року.

Реклама:

Закупівлю провели за переговорною процедурою, оскільки модернізовані проміжні штанги виготовляє лише "Škoda JS a.s.".

В обґрунтування зазначено, що вони є складовими реактора ВВЕР-440/В-213 і погоджені "Енергоатомом" та Держатомрегулювання України.

Проектний термін експлуатації штанг - до 25 років в не регулюючих групах та до 15 років в шостій регулюючій групі. Таким чином, їх можна використовувати щонайменше до 2031 року без заміни до закінчення дозволенного терміну експлуатації енергоблоків №1, 2 Рівненської АЕС.

Нагадаємо, чеська компанія "Škoda JS a.s." належить російській групі "Объединенные машиностроительные заводы".

Минулого тижня депутат Сергій Лещенко повідомив про нові подробиці кримінальної справи, яку Прокуратура Швейцарії порушила проти соратника прем'єра Арсенія Яценюка - Миколи Мартиненка.

Як стало відомо, компанія Мартиненка Bradcrest Investment отримувала на свій рахунок "відкат" у сумі 15-20% від контракту між держкомпанією "Енергоатом" і чеським заводом "Шкода" в 2008 році.

Сам Мартиненко каже, що не є акціонером компанії Bradcrest Investment. Раніше він також заперечував, що проти нього порушено справу у Швейцарії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: