Єврокомісія перевірить "Північний потік-2" на відповідність цілям ЄС

Субота, 7 листопада 2015, 13:05

Єврокомісія має намір ретельно перевірити проект газопроводу "Північний потік-2", що викликав гостру критику.

Про це в п'ятницю, 6 листопада, повідомив на конференції в Ризі віце-голова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, передає "Німецька хвиля".

За його словами, заступник голови Єврокомісії з енергосоюзу Марош Шевчович планує провести перевірку того, наскільки угода російського концерну "Газпром" із західноєвропейськими партнерами відповідає цілям енергетичної політики ЄС і правовим нормам, які регулюють конкуренцію, передає агентство dpa.

Через "Північний потік-2" Україна, яка раніше була найважливішою транзитною країною для газу, що надходить з РФ до Західної Європи, може втратити свій вплив.

Реклама:

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вже назвав новий проект "антиукраїнським і антиєвропейським".

Крім нього, "Північний потік-2" піддали критиці представники ряду східноєвропейських країн, а також посол США при ЄС Ентоні Гарднер. Американський політик заявив, що для "Північного потоку-2" нема "жодного економічного обґрунтування".

Угода між "Газпромом" і західноєвропейськими компаніями E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE і Royal Dutch Shell щодо будівництва двох ниток газопроводу з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря було підписано у вересні 2015 року.

По двох нитках, які повинні прокласти до кінця 2019 року, у ФРН планується доставляти 55 млрд кубометрів газу на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: