"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коболєв пояснив, чому Північний потік-2 небезпечний для Європи

П'ятниця, 11 вересня 2015, 15:47

Друга частина "Північного потоку", яку домовились будувати великі європейські газові компанії разом з "Газпромом" - це збільшення залежності Євросоюзу від Росії.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час робочого візиту до Словаччини, передає прес-служба компанії.

"Надлишкові газопроводи - це вибір, а вибір - це добре. Але не для європейських споживачів, а для Росії. Якщо ці газопроводи буде побудовано, саме вона буде вирішувати, куди, кому й на яких політичних умовах постачати газ", - зауважив керівник "Нафтогазу".

За його словами, першу спробу такого ультиматуму Європі Росія вже зробила у січні цього року, коли заявила, що з 2020 року "Газпром" постачатиме газ лише "Турецьким потоком", незалежно від фізичної можливості та готовності європейських споживачів приймати цей газ на кордоні з Туреччиною.

Реклама:

"Ця погроза залишається блефом, доки надлишкові газопроводи не побудовані", - сказав Коболєв.

"Європа має рішуче стати на захист своїх інтересів та не допустити будівництва нових маршрутів, підконтрольних "Газпрому". Традиційний маршрут через Україну та Словаччину - прямий, потужний та непідконтрольний "Газпрому" шлях постачання російського газу до Європи", - сказав голова "Нафтогазу".

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив у четвер, що будівництво другої черги газопроводу Nord Stream-2 позбавить Україну можливості поставляти транзитом в ЄС щорічно 140 млрд куб м російського газу і доходів у 2 млрд доларів від цієї діяльності.

Раніше прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо також виступив категорично проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" і повідомив, що має намір висловити свою позицію на Європейській раді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: