"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прем'єр Словаччини розкритикував угоду щодо Nord Stream-2

Четвер, 10 вересня 2015, 15:00

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступив категорично проти будівництва газопроводу "Північний потік" і має намір висловити свою позицію на Європейській раді.

Про це Фіцо заявив журналістам після переговорів з українським прем'єром Арсенієм Яценюком в Братиславі в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"У межах Європейської ради довгі роки йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці. І в цей же час ми зіткнулися з тим, що "Газпром" підписав з представниками європейських держав угоди про те, що буде будуватися нова лінія Nord stream", - сказав прем'єр-міністр Словаччини.

"Я хотів би скористатися якимись нормальними словами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять з нас ідіотів", - заявив Фіцо. За його словами, таке рішення ставить Україну і Словаччину "в незавидну ситуацію".

Реклама:

"Адже йдеться про питання, яке стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України та Словаччини. І в тому випадку, якщо цей транзит зупиниться, то Україна не дорахується мільярдів, а Словаччина - сотень мільйонів євро", - підкреслив словацький прем'єр.

Він відкинув тезу про те, що таке рішення має економічне підґрунтя.

"Я хочу відхилити аргумент щодо того, що це угода між "Газпромом" і газовими компаніями західної Європи є тільки питанням бізнесу. Я відкидаю це, тому що ми дуже довго говоримо про геополітичні взаємини і зв'язки", - заявив він.

"Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які проводять свою роботу на території країн-членів ЄС, вони зрадили інші європейські держави, включаючи і Словаччину", - сказав Фіцо, додавши, що підніме це питання перед Європейською радою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: