Україна та її кредитори мають домовитися до червня - Мінфін

Вівторок, 12 травня 2015, 19:04

Україна та власники боргових зобов'язань мають домовитися про досягнення цілей прийнятного рівня боргового навантаження та обслуговування боргу, що окреслено в програмі МВФ, до червня.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

"Міністерство фінансів висловлює свою стурбованість щодо підходу Комітету кредиторів, які представляють власників зовнішніх боргових зобов'язань України і відсутністю готовності з їхнього боку брати участь у переговорах", - йдеться у повідомленні.

Міністерство вважає, що власники облігацій не можуть бути зацікавлені в альтернативному розвитку подій у разі, якщо переговори щодо боргової операції України не буде досягнуто.

Реклама:

"Міністерство має намір домовитися з власникам боргових зобов'язань в рамках процесу, що відбувається прозоро, відповідально та сумлінно", - повідомляє прес-служба.

Як зазначається, відразу ж після презентації цілей боргової операції України 13 березня, Міністерство фінансів закликало власників боргових зобов'язань сформувати комітет кредиторів, щоб у дусі співробітництва розпочати процес переговорів відповідно до принципів Інституту міжнародних фінансів.

"Незважаючи на численні заклики з боку Міністерства, комітет відмовляється розкрити свій склад, що є досить незвичайним відхиленням від стандартної практики в подібних ситуаціях, і різким контрастом з принципами IIF щодо прозорості і розкриття інформації", - повідомляє Мінфін.

"Незважаючи на те,що Україна і МВФ неодноразово говорили, що внаслідок боргової операції мають бути досягнуті всі три її цілі (ліквідність, стійкість і платоспроможність), комітет у своїх публічних заявах зосереджується виключно на аспекті ліквідності, і відмовляється визнати необхідність досягнення мети стійкості боргу", - зазначає прес-служба.

Як наголошується, міністерство також стурбоване тим, що замість того, аби взаємодіяти безпосередньо в процесі конструктивних переговорів, комітет надає перевагу неконструктивним засобам спілкування через ЗМІ.

"Міністерство фінансів, як і раніше, переконано, що угода може бути досягнута, і що в інтересах усіх сторін - забезпечити фінансову стабільність та боргову стійкість країни. Міністерство прагне до прозорості, відповідальності та сумлінності у переговорів і чекає, що Комітет кредиторів буде поводитися так само", - йдеться у повідомленні.

Раніше стало відомо, що комітет кредиторів виступив проти списання боргів України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!