Думка експерта: Реформа ЄСВ - це дискримінація компаній, які платять "по-білому"

Вівторок, 30 грудня 2014, 18:47

Реформа уряду щодо зменшення єдиного соціального внеску - це дискримінація по відношенню до тих компаній, які легально виплачували зарплати своїм співробітникам.

Таку думку висловив екс-глава Національного агентства з питань державної служби Денис Бродський.

"Уряд знизив єдиний соціальний внесок до 16% для тих компаній, які були "в тіні" і готові з неї виходити. Якщо ти раніше не був "у тіні", то плати все ті ж 41%", - відзначає експерт.

"Мабуть, уряд припускає, що немає в країні чесних і відповідальних компаній, які багато років "по-білому" платять дуже немаленькі зарплати своїм співробітникам. А це, між іншим, всі "імпортні" компанії", - додав він.

Реклама:

За словами Бродського, тепер такі компанії виявилися в менш вигідному становищі ніж ті, "хто одумався".

"Думаю про те, що бути в цій країні чесним і відповідальним громадянином і бізнесменом ще довго буде не вигідно", - резюмував експерт.

Як відомо, 29 грудня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає зменшення розміру єдиного соціального внеску. Набуває чинності з дня опублікування.

Відповідно до реформи ЄСВ, для підприємств зменшується розмір податку з 41% до 16,4%, якщо вони відповідатимуть кільком критеріям.

Перший критерій – підприємство повинно збільшити у 2,5 разу розмір середньої зарплати для робітників порівняно з минулим роком.

Другий критерій – така заробітна платня повинна становити не менше, ніж три мінімальні зарплати – це 3600 гривень. Нагадаємо, рівень "мінімалки" встановлює держава і він зараз становить 1218 гривень.

Третій критерій – загальний ріст кожної окремо взятої зарплати повинен становити не менше 30%.

Четвертий критерій – середній платіж на одну застраховану особу повинен бути не менше 700 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: