Депутати проголосували закон про зменшення ЄСВ до 16,4%

Понеділок, 29 грудня 2014, 02:14

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає зменшення розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 41% до 16,4%.

Відповідний закон "Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці" №1573 підтримало 268 народних депутатів. 

"Це один із ключових законопроектів… У нас ставка ЄСВ зараз 41%. Це надмірне навантаження на заробітну плату і це ніяким чином не спонукає ні працівника, ні роботодавця до детінізації заробітної платні", - наголосив прем'єр Арсеній Яценюк.

За його словами, уряд готовий піти на ризик і суттєво зменшити ставку ЄСВ – до 16,4%.

Реклама:

"Ми можемо недоотримати відповідні доходи і можемо мати діру у Пенсійному фонді. Але ми сподіваємося, що український бізнес, який хоче полегшення умов ведення справ, сприйме цю пропозицію і почне легалізовувати та виводити з тіні заробітні платні", - наголосив голова уряду.

Як він зазначив, для того, щоб почати сплачувати ЄСВ на рівні 16,4%, бізнесу необхідно дотримуватися певних умов.

"В тому випадку, якщо зараз підприємство платить легально всю свою заробітню платню, воно сплачує ЄСВ на підставі чинної бази", - наголошує Яценюк.

"Якщо підприємство збільшує Фонд оплати праці на 30%. Якщо заробітна платня на цьому підприємстві перевищує 3 мінімальні заробітні плати. І якщо підприємство виконує всі умови визначені цим законом щодо детінізації, тобто фактично збільшує розмір заробітньої платні, то тоді це підприємство починає платити ЄСВ у розмірі 16,4%, а не 41% як є сьогодні", - зазначив прем'єр.

Утім, за його словами, тут є певні ризики.

"В тому випадку якщо міжнародні фінансові організації матимуть застереження до цієї статті, ця норма підлягає обов'язковому перегляду", - додав прем'єр.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: