"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредитори "Мрії": власники агрохолдингу "провокують" банкрутство

П'ятниця, 19 грудня 2014, 19:01

Комітети кредиторів "Мрії" закликають компетентні органи перешкодити банкрутству агрокомпанії, яке може бути ініційоване власниками.

Про це йдеться в прес-релізі комітетів кредиторів агрохолдингу.

"Ми закликаємо всі компетентні установи в Україні та за кордоном вжити всіх можливих заходів, щоб перешкодити будь-якому можливому вилученню майна, активів або грошових коштів компанії у незаконний спосіб або всупереч інтересам компанії, її кредиторів та усіх інших зацікавлених сторін", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, кредитори занепокоєні заявою Миколи Гути та наступним інтерв'ю гендиректора компанії, що у випадку якщо кредитори не погодять до кінця поточного року договір з реструктуризації, умови якого невідомі, "Мрія" буде змушена визнати себе банкрутом.

Реклама:

"З огляду на це ми звертаємося до всіх компетентних органів із проханням втрутитись і перешкодити можливому свавільному руйнуванню компанії", - зазначається в повідомленні.

"Основна мета спільної пропозиції кредиторів – збереження цілісності бізнесу "Мрії", - наголошується в релізі.

"Судові процеси, які розпочаті деким із кредиторів, спрямовані на захист своїх інтересів від деструктивних дій акціонера та менеджменту компанії. Їх мета - посадити акціонерів і менеджмент за стіл переговорів з кредиторами для спільного та конструктивного діалогу щодо процесу реструктуризації", - йдеться у повідомленні.

Всупереч твердженням "Мрії", зазначається в повідомленні, комітети кредиторів кілька разів пропонували на розгляд мажоритарному акціонеру та керівництву "Мрії" як формальні, так і неформальні пропозиції реструктуризації.

Кожна з них, наголошують кредитори, передбачала збереження подальшої діяльності компанії.

Також вони зазначають, що на зустрічі, організованій "Мрією" 16 грудня 2014 року, представник сім'ї Гут відкрито заявив, що компанія належить її кредиторам. 

"Комітети кредиторів з цим погоджуються. Відповідно, саме кредитори компанії, а не її основні акціонери та нинішнє керівництво, мають визначати, яким чином має проходити реструктуризація компанії", - зазначається у повідомленні.

"Тим не менш, на даний час та впродовж декількох минулих місяців "Мрія" та її акціонери не висловили бажання співпрацювати з кредиторами та їх радниками у конструктивний та змістовний спосіб", - кажуть кредитори.

Натомість, додають вони, представники "Мріїі" значно відхилилися від плану заходів, погоджених  з комітетами кредиторів.

"Мрія" та її акціонери фактично відкинули погоджений варіант процесу реструктуризації, значно збільшивши ймовірність того, що компанія піде шляхом банкрутства", - стверджують кредитори.

За їх словами, наразі акціонери "Мрії" відмовились від призначення Керівника процесу реструктуризації (CRO), обраного комітетами, тим самим порушивши перший пункт "дорожньої карти" реструктуризації, яку було спільно погоджено.

В повідомленні також зазначається, що кредитори долучили до роботи юридичних радників (Cadwalader та Avellum представляють інтересів держателів облігацій, та Latham & Watkins і Arzinger – інтересів банків), а також консорціум фінансових радників в складі Rothschild, ICU та FinPoint.

Нагадаємо, кредитори "Мрії" об'єдналися у два комітети. Один представляє інтереси держателів близько 50% облігацій з погашенням у 2016 та 2018 роках. Інший – інтереси банків, частка яких в загальній заборгованості Групи перед банками становить 60%.

Вищезазначені комітети кредиторів були сформовані декілька місяців тому у відповідь на звернення компанії від 1 серпня 2014 року, в якому вона закликала  кредиторів об'єднатись.

Як відомо, Група компаній "Мрія" потрапила в складне фінансове становище – в серпні  2014 року агрохолдинг оголосив технічний дефолт. Загальний борг компанії становить 1,3 мільярда доларів.

Як повідомлялося, раніше керівництво групи компаній "Мрії" заявило про відсутність конструктивної погодженої позиції кредиторів і попередило, що події можуть піти за негативним сценарієм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: