"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія переводить Україну на передоплату за газ з червня

Четвер, 8 травня 2014, 19:14

Росія з червня 2014 року вводить режим передоплати за поставки газу для України.

Про це сказав журналістам глава Міненерго Олександр Новак, пишуть "РИА Новости".

Він зазначив, що 7 травня закінчився термін, до якого українська сторона повинна була сплатити поставлений газ. При цьому починаючи з березня поточного року від НАК "Нафтогаз України" не надійшло жодного платежу. Загальний борг України за газ досяг 3,5 мільярда доларів.

"Відповідно до пунктів 5.1.5 і 5.8 контракту на поставку газу від 2009 року між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" невиконання зобов'язань тягне за собою автоматичний перехід з 1 червня 2014 року до поставок газу на Україну в режимі передоплати", - повідомив Новак.

Реклама:

Як повідомлялося, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Україна не визнає рахунок, виставлений РФ за квітневі поставки газу з ціною близько 480 доларів за тисячу кубометрів.

В той же час, за його словами, Україна готова повністю розрахуватися з РФ у разі підписання угоди про збереження ціни в розмірі 268,5 долара за тисячу кубометрів на квітень і наступні періоди.

Міністр також додав, що Україна не здійснюватиме попередню оплату російського газу при виставленій російським "Газпромом" ціні близько 480 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!