НПЗ Курченка переданий російському ВТБ у вигляді заставного майна

Вівторок, 11 березня 2014, 15:30

Одеський нафтопереробний завод переданий ВТБ Банку, як заставне майно.

Про це повідомив в ході прес-конференції голова Одеської обладміністрації Володимир Немировський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Він був придбаний групою ВЕТЕК за кредит ВТБ. Сьогодні ситуація визначена. Враховуючи, що НПЗ був заставним майном, в залік заборгованості в 300 млн доларів він переданий ВТБ. Поки так", - сказав він.

Як повідомлялося, глава МВС України Арсен Аваков 6 березня повідомив, що група компаній "ВЕТЕК" Сергія Курченко в 2012-2013 роках завдала державному бюджету збитків на суму близько 7 млрд гривень шляхом ввезення нафтопродуктів і незаконної їх реалізації на ринку країни.

Реклама:

За словами міністра, в ході обшуків вилучено 13 тисяч тонн нафтопродуктів, бухгалтерські документи та комп'ютерна техніка. Проводиться ревізія залишків на Одеському НПЗ.

Водночас Курченко назвав себе чесним бізнесменом і заявив, що кримінальні справи проти групи "ВЕТЕК" відсутні.

За даними прес-служби МВС, слідчі в рамках 11 кримінальних виробництв, розпочатих за результатами перевірки компаній, підконтрольних Курченку, наклали арешти приблизно на 60 тисяч тонн паливно-мастильних матеріалів, передавши їх для зберігання в державні органи.

Наприкінці грудня 2013 року акціонери Одеського НПЗ схвалили рішення про можливість передачі в заставу свого рухомого і нерухомого майна ВАТ "Банк ВТБ" (РФ) як забезпечення кредитів, виданих фінустановою на адресу Swisspro Capital Ltd. і пов'язаних з цією компанією осіб.

Крім того, збори дозволили НПЗ виступити поручителем за вказаним кредитом. Основна сума кредитної угоди, підписаної 28 липня 2013 року між ВТБ, Swisspro Capital і пов'язаними з нею особами становить 370 млн доларів.

Група компаній "ВЕТЕК", власником якої є Сергій Курченко, і ВАТ "ЛУКОЙЛ" (РФ) 5 липня 2013 року закрили операцію з купівлі-продажу ПАТ "Одеський НПЗ".

Одеський НПЗ відновив переробку сировини у вересні 2013 року. До цього він простоював з жовтня 2010 року. Проектна потужність підприємства з переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: