"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азербайджан не кличе Україну будувати газопровід TANAP

Середа, 19 червня 2013, 09:39

Азербайджан не зацікавлений в участі України в проекті будівництва Трансанатолійського газопроводу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, для Києва цей проект міг стати одним із способів знизити залежність від "Газпрому" в постачаннях енергоносіїв.

Міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натіг Алієв заявив, що країна не зацікавлена ​​в участі України в проекті будівництва Трансанатолійського газопроводу.

Реклама:

"Трансанатолійський газопровід - це газопровід країн-учасників і виробників газу. Я просто не бачу доцільності участі України. Адже країна - не виробник газу, а газопровід проходить по її території", - пояснив він.

Як відомо, у грудні 2011 року Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення консорціуму для будівництва Трансанатолійського газопроводу. Трубопровід протяжністю близько 2000 км планується прокласти з Азербайджану через Грузію до Туреччини і далі до країн Європи.

"Про намір України брати участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу восени минулого року заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами тодішнього голови Міненерговугілля Юрія Бойка, Україна вела переговори про передбачувану участь у проекті TANAP з Туреччиною та Азербайджаном з можливою поставкою газу по цьому трубопроводу до Болгарії, а потім через територію Румунії в Україну", - пише видання.

Як повідомляється, в Міненерговугілля заяви Азербайджану офіційно не коментують.

Проте джерело видання в міністерстві визнає, що частина ініціатив щодо диверсифікації поставок газу не виправдали себе.

"З іншого боку, нам вдалося домовитися про реекспорт газу з ЄС. Крім того, ми уклали угоду про розробку родовищ сланцевого газу з Shell, а Чорноморнафтогаз став нарощувати обсяги видобутку палива", - зазначає член наглядової ради "Нафтогаз України" Костянтин Бородін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!