Туреччина і Азербайджан підписали угоду щодо будівництва труби TANAP

Середа, 27 червня 2012, 19:10

Туреччина і Азербайджан в середу підписали міжурядову угоду з реалізації газопроводу "Трансанатолія" (TANAP - Trans-Anatolia Gas Pipeline).

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Європа стає на крок ближче до своєї мети, щоб отримувати газ безпосередньо з Азербайджану та інших країн Каспійського регіону", - прокоментував факт підписання угоди європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

Очікується, що уряди Туреччини і Азербайджану нададуть проектній компанії юридичні повноваження щодо будівництва газопроводу.

Реклама:

Проект повинен бути реалізований не пізніше кінця 2018 року.

Газопровід буде постачати газ зі східного кордону Туреччини на західний, забезпечуючи стабільний транзит по всій країні.

Проект також буде пов'язаний із газопроводом на Південному Кавказі, починаючись в Азербайджані і продовжуючись в Грузії, а також із різними трубопроводами в ЄС.

Вперше буде створений прямий зв'язок Європейського Союзу з Каспійським морем.

Південний коридор, який постачає газ із Каспію та Близького Сходу до ЄС, потребує будівництва нової труби через Туреччину.

За офіційними даними, нині існують три проекти, які конкурують за доставку газу із Туреччини в ЄС: Nabucco Захід, Європейський Південно-Східний газопровід (SEEP) і Трансадріатичний трубопровід (TAP).

До кінця червня 2012 року пройде відбір двох трубопровідних проектів - Nabucco Захід і SEEP.

Відповідно до азербайджанськими офіційними джерелами, остаточне рішення по всіх маршрутах будуть прийняті в червні 2013 року.

Nabucco Захід - проект трубопроводу, по якому газ з Західної турецького кордону буде поставлятися в Баумгартен (Відень, Австрія).

SEEP - проект трубопроводу, по якому газ з Західної турецького кордону буде поставлятися в Угорщину.

ТАР - проект трубопроводу, по якому газ з Греції йде до Італії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!