Ставицький: Україна виконала всi свої зобов'язання перед "Газпромом"

Середа, 30 січня 2013, 11:17

Юристи вивчають вимоги росiйського "Газпрому" до "Нафтогазу України" щодо виплати 7 млрд доларів за недобiр природного газу у 2012 роцi.

Про це повiдомив мiнiстр енергетики та вугiльної промисловостi Едуард Ставицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Юристи це питання вивчають, i ми дамо належну юридичну вiдповiдь. Я впевнений у тому, що ми знайдемо взаєморозумiння з нашими росiйськими партнерами", - сказав Ставицький.

За словами мiнiстра, Україна виконала всi свої зобов'язання за контрактом з юридичної точки зору i сплатила за весь спожитий газ.

Реклама:

"Що стосується питання виставленого рахунку, я вважаю, що тут питання немає, тобто Україна заплатила за поставлений газ в повному обсязi", - додав міністр.

Нагадаємо, 27 січня  2013 року "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" рахунок на 7 млрд доларів, бо купив в 2012 році менше газу, ніж передбачено чинним контрактом.

Як відомо, Україна в 2012 році, за оцінками, купила 33 млрд куб. м російського газу. Між тим, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" повинен був купити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take-or-pay) складають 41,6 млрд куб. м.

"Нафтогаз" вів переговори з "Газпромом" про зниження мінімального обов'язкового обсягу закупівлі до 27 млрд куб. м газу на рік через його дорожнечу, проте сторони не дійшли згоди.

Контракт 2009 року не влаштовує українську сторону, яка поки безрезультатно добивається перегляду цінових параметрів контракту. У цьому зв'язку український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу і з листопада почав використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: