"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія хоче від України 7 мільярдів доларів за недобір газу - джерело

Субота, 26 січня 2013, 12:45

НАК "Нафтогаз України" отримала від "Газпрому" рахунок на $ 7 млрд, бо купила в минулому році менше газу, ніж передбачено чинним контрактом.

Про це повідомив представник української сторони газеті Financial Times, передає Інтерфакс.

"Нафтогаз" навряд чи заплатить за рахунком, що може змусити "Газпром" перенести розгляд в міжнародний арбітраж, вважає джерело.

Британська газета пише, що вимога "Газпрому" виплатити $ 7 млрд загрожує викликати третій за рахунком масштабний конфлікт між Росією і Україною в газовій сфері.

Реклама:

У "Газпромі" інформацію британської газети в суботу "Інтерфаксу" коментувати не стали.

Україна в 2012 році, за оцінками, купила 33 млрд куб. м російського газу. Між тим, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" повинен був купити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take-or-pay) складають 41,6 млрд куб. м.

"Нафтогаз" вів переговори з "Газпромом" про зниження мінімального обов'язкового обсягу закупівлі до 27 млрд куб. м газу на рік через його дорожнечу, проте сторони не дійшли згоди.

Контракт 2009 року не влаштовує українську сторону, яка поки безрезультатно добивається перегляду цінових параметрів контракту. У цьому зв'язку український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу і з листопада почав використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: