"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американці допоможуть Україні з держзакупівлями

П'ятниця, 19 жовтня 2012, 09:26

Агентство США з міжнародного розвитку та європейські експерти підготували для українського уряду стратегію розвитку системи держзакупівель.

Про це пише "Комерсант-Україна" посилаючись на стратегію розвитку системи держзакупівель, яку підготувало агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та європейські експерти для українського уряду.

Згідно з документом, з 2013 року в Україні планується почати впровадження стратегії розвитку системи державних закупівель, розробленою агентством США з міжнародного розвитку.

Документ розроблений на вимогу ст. 8 закону "Про здійснення держзакупівель", прийнятого ще в 2010 році.

Реклама:

Крім того, стратегія, що містить шість напрямків роботи, повинна сприяти вирішенню проблеми низької професійної підготовки фахівців з держзакупівель, оскільки для чиновників ця діяльність не є основною.

Стратегія містить пропозиції по створенню баз даних з можливістю пошуку учасниками торгів інформації за видами закупівель, товарів і датам. Необхідний і обмін даними між контролюючими органами для виключення дублювання перевірок.

Мінекономіки повинно перестати втручатися в процедуру торгів, почавши аналізувати ефективність конкурсів.

Антимонопольному комітету, що розглядає скарги учасників, радять підготувати онлайн-базу своїх рішень. Вимагає перегляду і політика стягування плати за подачу скарг, так як це не стимулює учасників тендерів домагатися усунення порушень.

Також, серед порад - впровадження централізованої закупівлі, наприклад, медичного обладнання, коли замість сотень тендерів проводиться один.

До того ж експерти рекомендують, зокрема, дати можливість учасникам процедур переглядати вартість договору залежно від сформованої цінової політики на ринку.

Електронним торгам присвячений окремий блок стратегії. Правильне їх виконання допоможе збільшити кількість учасників, підвищить прозорість процесу і скоротить витрати на проведення торгів.

Як відомо, Мінекономрозвитку планує запустити систему електронних торгів, що дасть змогу зробити частину держзакупівель прозорішою.

Нагадаємо, шо у Євросоюзі заявили, що готові відновити припинену програму надання фіндопомоги Україні на суму 200 млн євро, але вимагають зробити прозорою систему держзакупівель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!