ЄС виділить Україні 200 мільйонів за умови прозорості держзакупівель

Четвер, 18 жовтня 2012, 13:29

ЄС готовий відновити припинену в минулому році програму надання фінансової допомоги Україні на суму 200 млн євро, але вимагає зробити прозорою систему державних закупівель.

Про це заявив керівник програм допомоги Україні представництва Європейського союзу в Україні Ендрю Расбаш, передає "УНІАН".

"Ми можемо говорити про 200 млн євро до кінця 2013 року на реалізацію декількох проектів у секторі державних закупівель, енергетики, захисту навколишнього середовища, скасування технічних бар'єрів. Однак є умова виділення коштів - конкретні досягнення у розвитку зазначених секторів і в системі управління державними фінансами", - заявив Расбаш.

Представник Євросоюзу нагадав, що минулого року Україні було надано 31 млн євро фіндопомоги, проте програма співробітництва була припинена, коли Верховна рада внесла зміни до закону про держзакупівлі, зробивши їх непрозорими.

Реклама:

"Тепер ми повинні побачити, що механізм розподілу коштів зручний і зрозумілий, оскільки фінансова допомога йде безпосередньо в бюджет країни і далі розподіляється українською владою. Образно кажучи, ми будемо платити по результату: є прийнятний результат - ми переводимо гроші", - підкреслив Расбаш.

За його словами, за наявності зрозумілого механізму управління державними фінансами, впровадженого українською владою, не буде потрібно додаткового контролю за проходженням коштів, що надаються в рамках проектів фінансової допомоги з боку Євросоюзу.

Нагадаємо, на початку липня Верховна рада ухвалила дискусійний закон - парламент змінив правила гри у сфері державних закупівель.

Як відомо, президент Віктор Янукович підписав закон про виведення державних підприємств з-під обов'язкової дії тендерних процедур закону "Про здійснення державних закупівель".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: