"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ: підвищення тарифів в Україні допоможе нужденним

Вівторок, 16 жовтня 2012, 09:22

Підвищення тарифів на газ і тепло на 20% вивільнить 0,2% ВВП України для адресної допомоги нужденним категоріям

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на висновки у звіті МВФ  "Газова цінова політика України: Наслідки підвищення тарифів".

За розрахунками МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення на 20% надасть можливість скоротити необґрунтоване субсидування багатих домогосподарств і вивільнить майже 0,2% ВВП країни для адресної допомоги бідним верствам населення і середньому класу.

"Розрахунки показують, що підвищення тарифів на 20% мало вплине на добробут багатих. Водночас, чіткий графік підвищення тарифів у середньостроковій перспективі стане стимулом для підвищення енергоефективності", - йдеться у звіті.

Реклама:

Як зазначають у фонді, на сьогодні існує також незаконна практика використання газу, оплачуваного за тарифами для населення у промислових цілях (через суттєву різницю в тарифах для цих категорій споживачів).

На думку МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення перешкоджатиме таким зловживанням і призведе до підвищення енергоефективності в промисловості.

Як відомо, Україна вважає, що  більш доцільним є продовження дії поточної програми кредитування "Стенд-бай", ніж підготовка та розроблення нової програми співпраці із МВФ.

Нагадаємо, у Японії тривають переговори України з МВФ щодо продовження програми співпраці.

Як відомо, нещодавно українська делегація на чолі з головою Нацбанку Сергієм Арбузовим перебувала у США і також проводила переговори з МВФ.

Як повідомлялося, Рада НБУ порекомендувала уряду активізувати співпрацю з МВФ в рамках програми stand by.

МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд доларів.

Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд доларів, але у 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення на узгоджені з кредитором 30% і для комунального сектору майже на 60%.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: