Фірташ виживає "Нафтогаз" - експерт

Вівторок, 16 жовтня 2012, 08:42

Більше всіх від прийнятої Кабміном постанови виграє Дмитро Фірташ, який контролює найбільшу кількість облгазів в Україні і нещодавно посилив свій вплив в них.

Про це заявив представник партії БЮТ, член комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександр Гудима, пише "Комерсант-Україна".

"Після  прийняття цієї постанови Дмитро Фірташ отримає не одну RosUkrEnergo, а 25, фактично отримавши монопольний контроль над ринком і виживши з нього "Нафтогаз". Все необхідне у нього для цього є - контракт між Ostchem і  "Газпром Німеччина", мережа облгазів і, головне, значний вплив на уряд", - сказав Гудима.

Як відомо, компанія Фірташа "Газтек" з початку серпня придбала 24% "Кримгазу", по 25% "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгазу" і "Севастопольгазу", по 26% "Луганськгазу" і "Дніпропетровськгазу", а також 25, 8% "Сумигаз", 15,8% "Житомиргазу" і 20,4% "Чернівцігазу".

Реклама:

Нагадаємо, Кабмін своєю постановою від 3 жовтня скасував монопольне право НАК "Нафтогаз України" на продаж імпортного газу.

Так, що втратив чинність названо постанову N163 від 5 березня 2008 року, яке, зокрема, передбачало, що з 1 березня 2008 року імпортний газ реалізується на території України тільки "Нафтогазом".

Нагадаємо, з квітня 2011 року компанія Ostchem Holding (Кіпр), що входить в підконтрольну олігарху Дмитру Фірташу групу Ostchem Group, почала самостійний імпорт в Україну спочатку середньоазіатського, а з 2012 року - російського газу.

Ostchem забезпечує газом всіх великих виробників міндобрив в Україні за виключенням підприємства "ДніпроАзот", яке купує газ в "Укрнафти".

Частка Ostchem Holding у загальному обсязі імпорту газу в січні-серпні 2012 року становила 25,6% (5,5 млрд кубометрів), решта обсягу палива імпортує "Нафтогаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: