Держветслужба відповіла на "сирні" претензії

Четвер, 12 січня 2012, 16:09

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України звернеться до Росспоживнагляду для розслідування ситуації з якістю експортованих до РФ українських сирів.

Про це заявив глава Держветслужби України Іван Бісюк, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому Бісюк обурився на те, що Росспоживнагляд офіційно не надав інформацію  щодо українських сирів Держветслужбі України відповідно до чинних міждержавних процедур.

"Про це повинен був бути проінформований Россільгоспнагляд, який, у свою чергу, - проінформував би Держветслужбу України, а ми, в свою чергу, - Держспоживінспекцію України", - пояснив він.

Реклама:

За словами Бісюка, згідно з діючими нормативами техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію, яка містить велику кількість пальмового масла, продукція повинна називатися не "сир", а "сирний продукт".

Разом з тим підприємства України мають право експортувати обидва види молочної продукції, заявив він.

У той же час глава Держветслужби сказав: для того, щоб можна було говорити про фальсифікат чи підміну одного продукту іншим ("сирна продукція" замість "сиру"), дана партія, що поставляється з України на територію РФ, мала б пройти відповідну перевірку ще на кордоні двох держав.

"Ми повинні звернутися за конкретною інформацією в Росспоживнагляд. Вони взагалі-то зобов'язані самі її надати нам. Такі речі не робляться через подачу інформації в ЗМІ - такі речі робляться в робочому режимі відповідних органів, які сьогодні контролюють зазначені процеси", - резюмував він.

В свою чергу голова Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський вважає претензії Геннадія Оніщенка щодо поставок українського сиру в Росію голослівними і нічим не обгрунтованими.

Нагадаємо, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко 12 січня заявив, що, проаналізувавши ситуацію на споживчому ринку в сегменті молочної продукції, відомство прийшло до висновку, що "за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчої якості сирів, що поставляються з України".

"Особливу тривогу викликає продукція "Пирятинського сирзаводу" в Сумській області, "Великобурлукський сироробний завод" в Харківській області, "Звенигородський сироробний комбінат" в Черкаській області та ряд інших", - уточнив Оніщенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: