"Нафтогаз" здасть в оренду свої пiдземні газові сховища

Четвер, 22 грудня 2011, 18:02

НАК "Нафтогаз України" вивчає можливiсть здачi в оренду пiдземних сховищ газу (ПСГ) компанiям, якi видобуватимуть газ в Українi.

Про це повiдомив заступник голови НАК Вадим Чупрун, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зазначу також, що ми ведемо переговори не лише з приводу спiвпрацi у сферi видобутку нетрадицiйних джерел вуглеводнiв, а й в iнших сферах. Зокрема компанiя ExxonMobil проявила iнтерес до використання наших газових сховищ", - сказав вiн.

За його словами, видобутий найбiльшими свiтовими компанiями на українськiй територiї газ можна буде зберiгати в ПСГ, а потiм поставляти європейським споживачам.

Реклама:

"Йдеться про можливу їх оренду в майбутньому, для подальших поставок газу, зокрема i сланцевого газу українського видобутку, європейським споживачам. Треба ж їм буде його десь зберiгати. I ми їм таку можливiсть надамо", - додав Чупрун.

Заступник голови "Нафтогазу" нагадав, що держхолдинг активiзував спiвпрацю з провiдними iноземними компанiями - ExxonMobil, Chevron, Halliburton, Total, RWE, Eni i StatOil у сферi видобутку нетрадицiйних вуглеводнiв.

Нагадаємо, в рiзнi роки про свою зацiкавленiсть у зберiганнi газу в українських ПСГ висловлювала Gaz de France (Францiя), PGNiG (Польща), Vemex (Чехiя) та Бiлорусь.

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємнiстю понад 31 млрд кубічних метрів.

Дванадцять сховищ i систему магiстральних газопроводiв експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцiй якого належить НАК.

"Нафтогаз України" об'єднує найбiльшi нафтогазовидобувнi пiдприємства країни, є монополiстом з транзиту та зберiгання природного газу в пiдземних сховищах, а також iз транспортування нафти трубопровiдним транспортом територiєю України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: