"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

300 мільйонів для нервового партнера "Укртрансгазу"

300 мільйонів для нервового партнера "Укртрансгазу"

Вівторок, 20 грудня 2011, 18:20 -
"Давайте расскажите вы о своей жене. Какой длины у вас член, или как вы спите, или чем вы занимаетесь. Мне может тоже будет интересно. Давайте мы опубликуем это на "Украинской правде", на "Обозревателе" у Бродского. А че, прикольно будет. Вам же надо в чьем-то дерьме поковыряться. Вы мало зарабатываете? Прекращайте, это же галимая джинса".

Київське ТОВ "МК Інжиніринг" неодноразово вигравало багатомільйонні тендери "Укртрансгазу" - оператора газотранспортної системи України.

Про "МК Інжиніринг" відомо лише, що його засновниками є киянин Лук'яненко Олександр Георгійович та донеччанка Морозова Тетяна Геннадіївна. Сама ж компанія зареєстрована у вересні 2008 року в Печерському районі Києва (Кловський узвіз, 13, офіс 25) по сусідству з "Укртрансгазом" (Кловський узвіз, 9/1).

За адресою, де нібито знаходиться "МК Інжиніринг", - житловий будинок, на першому поверсі якого є салон краси, відділення банку та сигаретний дім-ресторан. Знайти вивіску "МК Інжиніринг" в цьому будинку кореспонденту "ЕП" не вдалося, хоча на сайті компанії написано, що вона - найбільший постачальник обладнання для підприємств нафтохімічного, енергетичного та залізничного комплексів.

В той же час, як повідомило "Економічній правді" джерело в Податковій службі, з вересня 2010 року на рахунки "МК Інжиніринг" у Дiамантбанку та Укрсиббанку починають регулярно надходити мільйони грн від "Укртрансгазу".

Реклама:

Так, за даними джерела, з вересня по грудень 2010 року "МК Інжиніринг" отримала від "Укртрансгазу" 30 481 459,2 гривні. Водночас, за той же період 2010 року "МК Інжиніринг" перерахувала на рахунки ТОВ "Перший український промисловий альянс" 29 956 521,9 гривні. Отримані та в подальшому перераховані суми за кожен із 4 місяців були майже однаковими.

Зауважимо, що "Укртрансгаз" в цей період був єдиним, хто перераховував гроші на рахунки "МК Інжиніринг".

Дата трансакції

"Укртрансгаз" перерахував "МК Інжиніринг", грн

Дата трансакції

"МК Інжиніринг" перерахував "Першому українському промисловому альянсу", грн

Вересень 2010 року

1 767 972

Вересень 2010 року

1 677 180

Жовтень 2010 року

7 402 560

Жовтень 2010 року

7 283 200

Листопад 2010 року

10 343 160

Листопад 2010 року

10 199 597, 9

Грудень 2010 року

10 967 767,2

Грудень 2010 року

10 796 544

Всього

30 481 459,2

29 956 521,9

Джерело: ДПС

ТОВ "Перший український промисловий альянс", так само, як і "МК Інжиніринг", зареєстроване у Печерському районі Києва у 2008 році, а основний вид його діяльності – консультування з питань комерційної діяльності та управління.

Засновником фірми є Стручаєв Дмитро Олександрович, зареєстрований у Новій Каховці Херсонської області, а її керівником та головним бухгалтером – Медінська Діана Анатоліївна. Загалом, на підприємстві працює двоє осіб.

Пізніше, за січень-лютий 2011 року, "Укртрансгаз" поповнив рахунки "МК Інжиніринг" ще на 45 054 048 гривні. За цей же час на рахунки вже іншої компанії - ТОВ "Валрус Ексім"- компанія "МК Інжиніринг" перерахувала 43 839 168 гривні. І знову отримані та перераховані суми за кожен місяць практично співпадають, а "Укртрансгаз" – єдиний, хто перераховував кошти на рахунки інжинірингової компанії.

Дата трансакції

"Укртрансгаз"   перерахував "МК Інжиніринг", грн

Дата трансакції

"МК Інжиніринг" перерахував "Валрус Ексім", грн

Січень 2011 року

14 665 488

Січень 2011 року

14 288 760

Лютий 2011 року

30 388 560

Лютий 2011 року

29 550 408

Всього

45 054 048

43 839 168

Джерело: ДПС

ТОВ "Валрус Ексім" зареєстровано у Київському районі Харкова у липні 2010 року, проте, на даний час діяльність підприємства, як повідомило виданню джерело в органах ДПС, "припинено, але не знято з обліку". Його державну реєстрацію скасовано у жовтні 2011 року.

Засновником, керівником і головним бухгалтером "Валрус Ексім" була одна особа – зареєстрований у Харкові Семеніхін Максим Сергійович.

Офіційно підприємство займалося розподіленням та постачанням газу, його статутний фонд становив 1000 гривень, а колектив налічував одного працівника.

Окрім того, у липні 2011 року ДК "Укртрансгаз" перерахував "МК Інжиніринг" 25 328 849, 95 гривні, який у тому ж місяці перерахував 24 178 320 гривні ТОВ "Донована-Плюс". Останнє зареєстроване у Голосіївському районі Києва у тому ж таки 2010 році. Основний вид діяльності "Доновани-Плюс" – оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин.

Щодо інших показників компанії, то її статутний фонд становить 900 гривень, засновником, керівником і головним бухгалтером є одна особа (зареєстрований у смт Ружин Житомирської області Левченко Сергій Валерійович), персонал – 1 особа.

Наразі невідомо, за які товари чи послуги "Укртрансгаз" перерахував "МК Інжиніринг" 30, 481 млн грн у вересні-грудні 2010 року, 40,054 млн грн у січні-лютому 2011 року та 25,328 млн грн в липні того ж року. Загалом, перерахування становили 95,86 млн грн.

Цей факт викликає особливі питання. Оскільки "Укртрансгаз" – компанія державна, то і всі товари і послуги вона зобов’язана купувати лише через процедуру державних закупівель і тендерів. Однак, у реєстрі державних закупівель ДК "Укртрансгаз", оприлюдненому на її сайті, немає жодної згадки про укладання угод з "МК Інжиніринг". Реєстр держзакупівель на 2011 рік "Укртрансгаз" не опублікував. Жодних відомостей про те, що "Укртрансгаз" звільнений від обов'язкового для державних структур проведення тендерів, у нас немає.

Це наштовхує на цілком логічне запитання: якщо укладання угод було прозорим і не суперечило законодавству, чому, згідно з законом  № 2289-VI "Про здійснення державних закупівель" від  01.06.2010, вони не значаться в реєстрі?

"Економічна правда" звернулася в "Укртрансгаз" з офіційним запитом надати відповідну тендерну документацію, якщо така є, та підтвердити або спростувати інформацію щодо перерахунку коштів на рахунки "МК Інжиніринг".

Проте, "ЕП" так і не отримала відповіді від "Укртрансгазу", яка цим самим порушила закон "Про доступ до публічної інформації". Як відомо, на підставі цього закону затребувана інформація не може бути обмеженою в доступі, адже не підпадає під ст. 6 цього закону і не належить до категорії конфіденційної, таємної або службової інформації. До того ж, відповідно до закону про держзакупівлі, замовник зобов’язаний оприлюднити результати процедури закупівлі.

Коли кореспондент "ЕП" зателефонував у "МК Інжиніринг", представник компанії, яка відмовилась себе назвати, повідомила, що "МК Інжиніринг" працює лише з державними установами, причому тільки на конкурсній основі (держзакупівлі).


Як вважає співрозмовник в Податковій, підприємство виграє тендер державної компанії, на його рахунки перераховуються кошти, які потрапляють до зацікавлених осіб.

Інший варіант – фірма-переможець проводить закупівлі у сумнівних підприємств, а паралельно з цим здійснюється закупівля товару в реальних фірм-виробників/постачальників за ціною, в рази нижчою, ніж вказано в тендерних документах.

Це є доволі гучним звинуваченням, і ми вирішили його обґрунтувати чи відкинути. Ми звернулися за коментарями з цього приводу в "МК Інжиніринг", до "Укртрансгазу" та до Податкової.

"Укртрансгаз" не відповів на жоден з двох наших запитів. У Податковій запит прийняли, але поки що ніякої відповіді від них ми не отримали.

Зате директор компанії "МК Інжиніринг" Михайло Морозов виявився дуже знервованим. Наводимо нижче цитати.

"Михайло Морозов: Я должен это комментировать?

"ЕП": Нет, вы не обязаны, но у вас есть возможность.

Михайло Морозов: У вас есть возможнсоть мне спинку почесать. Поцеловать меня ниже спины.

"ЕП": Татьяна Морозова (засновниця "МК Інжиніринг" Тетяна Морозова) кем вам приходится?

Михайло Морозов: Это моя жена. Давайте расскажите вы о своей жене. Какой длены у вас член, или как вы спите, или чем вы занимаетесь. Мне может тоже будет интересно. Давайте мы опубликуем это на "Украинской правде", на "Обозревателе" у Бродского. А че, прикольно будет. Вам же надо в чьем-то дерьме поковыряться. Вы мало зарабатываете? Прекращайте, это же галимая джинса. Если будете недоедать, будет тяжело с деньгами - звоните, я вам помогу. Хотите, пива могу вам купить. Займитесь чем-то другим. Жизнь прекрасна, женщин кругом замечательных... Искусством займитесь, если нет - вышиванием, я думаю, оно вам к лицу".

Однак на описаних вище епізодах співпраця "Укртрансгазу" з "МК Інжиніринг" не завершилася. 8 вересня 2011 року ДК "Укртрансгаз" замовила в "МК Інжиніринг" послуги із заміни лінії аналогового зв'язку на цифрову вартістю 98,9 млн грн, а 12 вересня купила у "МК Інжиніринг" комп’ютерну техніку та обладнання на 101,47 млн грн.

Окрім компанії "МК Інжиніринг", у "комп’ютерному" тендері також брало участь ПАТ "Інформаційні комп’ютерні системи", більш відомий як "Інком" (той самий "Інком", будинок якого 12 жовтня на кілька годин було заблоковано Податковою Києва, що намагалася провести там обшук). Пропозиція "Інкому" становила 35,06 млн грн. Однак переможцем було обрано саме "МК Інжиніринг", пропозиція якого була втричі дорожчою.

Зауважимо лише, що, відповідно до закону, переможцем процедури закупівлі вважається учасник, пропозицію конкурсних торгів або цінову пропозицію якого визнано найбільш економічно вигідною. Можливо, вона і була найбільш вигідною?

Реклама: