Протести проти жадібності пройшли у 80 країнах. Італійці підраховують збитки. ФОТО

Неділя, 16 жовтня 2011, 15:20

У столиці Італії підраховують збитки від найсерйознішої за останні роки акції протесту проти банків і посилення економічних заходів.

 

Сотні демонстрантів в Римі підпалювали автомобілі, били вікна в банках і навіть атакували одну церкву, повідомляє BBC.

  

Реклама:

Нагадаємо, 15 жовтня в Римі відбулися масштабні сутички радикально налаштованої молоді з поліцією.

 
В результаті заворушень близько 70 людей було поранено.

 
Бій тривав більше 5 годин і закінчився відходом демонстрантів з вулиць.

 
Всього участь в акціях протесту взяло понад 100 000 чоловік.

 

Як повідомляє Reuters, в Римі багатотисячні виступи закінчилися погромами, від яких мирні учасники протесту ховалися в церквах і готелях.

 

Сотні демонстрантів, закривши обличчя масками і капюшонами, влаштували один з найгірших погромів в сучасній історії стародавнього міста.

 

Вони громили вітрини, підпалювали машини, трощили світлофори і дорожні знаки.

 

Поліція намагалася розігнати їх сльозогінним газом та водяними гарматами, на що бунтівники відповідали градом каменів і пляшок.

 

Італійці влаштували бійку з поліцією в Римі, а в інших країнах - від Нової Зеландії до Франції - протести пройшли мирно, підкреслює агентство.

 

У суботу протести пройшли в 950 містах в 80 країнах світу.

  

Прихильники соціальної рівності вийшли на вулиці індустріально розвинених країн світу у вихідні, підтримавши вимоги американської акції "Захопи Уол-стріт": допомагати людям, а не банкам, і покарати політиків і фінансистів, винних у світовій кризі.

 

Кампанія протестів почалася в Нью-Йорку на Уол-стріт місяць тому, і в суботу на Таймс-сквер було заарештовано 70 осіб.

Рух "Захопи Уол-стріт" набирав сили в США протягом останнього місяця, а в суботу вийшов на світовий рівень єдиною акцією протесту.

 
 Масштаб виступів поки поступається маршам близьких за ідеологією антиглобалістів, і подальша доля руху, учасники якого координують свої дії через соціальні мережі в інтернеті, поки неясна.

Більшість виступів виявилися мирними і не порушили звичного суботнього ритму життя в Сіднеї, Гонконзі, Токіо, Афінах, Мадриді, Парижі, Дубліні, Лондоні та інших столицях.

Найбільшими стали 20-тисячної демонстрації в Лісабоні і Порту, підігріті рішенням португальської влади скоротити соціальні витрати, а

Протестуючі у світових столицях підтримали вимоги ініціаторів руху - американців, незадоволених тим, що банки, врятовані за рахунок платників податків в кризу 2008 року, знову прибуткові і платять бонуси, тоді як звичайні люди страждають від економічного спаду і безробіття, а держава не поспішає їм на допомогу, а пропонує затягнути паски заради скорочення держборгу і дефіциту бюджету.

У Нью-Йорку, де з 17 вересня активісти живуть у наметовому таборі на Манхеттені, суботня акція зібрала щонайменше 5000 осіб.

фото: hvylya.org 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: