Влада вділить собі 12 мільйонів гектарів землі

Вівторок, 9 серпня 2011, 13:57

Пiсля скасування мораторiю на купiвлю-продаж сiльськогосподарських земель в Українi в держвласнiсть перейде близько 10-12 мільйонів га землi.

Розпоряджатися державним земельни банком буде Державне агентство земельних ресурсiв України.

"З упровадженням ринку земель у державну власнiсть перейде близько 10-12 мільйонів га землi: 3 мільйони га рiллi, 5 мільйонів га сiльгоспугiдь iншого призначення, понад 330 тисяч незатребуваних паїв та 1,8 мільйона га вiдумерлої спадщини", - цитує прес-служби вiдомства голову Сергiя Тимченка.

Тимченко раніше заявив, що у перший рік після зняття мораторію на продаж сільгоспземель її ціна не буде перевищувати 500-700 доларів за гектар.

Реклама:

За його словами, на темпи росту ціни на землю будуть впливати три основні чинники. Перший - розвиток інфраструктури агропромислового комплексу та інфраструктури села. Другий - консолідація земель у великі масиви для зручності її обробки. Третій - підвищення якості ґрунтів.

Він повідомив, що вартість 1 га сільгоспземлі в західноєвропейських країнах, таких, як Нідерланди, Франція сягає до 10 тис. євро, вартість 1 га землі у Польщі, Угорщині - від 3 тис. євро і вище.

При цьому якість землі в цих країнах нижча, ніж в Україні.

Тимченко нагадав, що Кабмін своєю постановою збільшив з 2012 року коефіцієнт розрахунку нормативно-грошової оцінки землі в 1,7 рази.

В Українi діє мораторій на купiвлю-продаж земель сiльськогосппризначення, який буде знято за умови ухвалення законiв про державний земельний кадастр та ринок землi.

Закон "Про Державний земельний кадастр" №3613, що передбачає скасування з 2013 року державних актiв на право власностi на земельнi дiлянки, опублiковано в газетi "Голос України". Набуває чинностi з 1 сiчня 2012 року за винятком деяких положень.

Проект закону "Про ринок земель" №9001-1, зареєстрований Кабiнетом мiнiстрiв в парламентi 19 липня 2011 року, передано на розгляд Верховної ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!