В уряді обіцяють, що з Нового року земля подорожчає

Вівторок, 9 серпня 2011, 09:00

Голова Державного агентства земельних ресурсів Сергія Тимченко заявив, що у перший рік після зняття мораторію на продаж сільгоспземель її ціна не буде перевищувати 500-700 доларів за гектар.

Про це він повідомив у Дніпропетровську, передає УНІАН.

"За оцінками фахівців, у перший рік після зняття мораторію на продаж сільгоспземель її ціна не буде перевищувати 500-700 доларів США за гектар, але щороку ціна буде рости", - підкреслив глава Держземагенства.

За його словами, на темпи росту ціни на землю будуть впливати три основні чинники.

Реклама:

Перший - розвиток інфраструктури агропромислового комплексу та інфраструктури села.

Другий - консолідація земель у великі масиви для зручності її обробки.

Третій - підвищення якості ґрунтів.

"Чим швидше ці процеси будуть відбуватися в нашій державі, тим швидше зростатиме ціна. Але те, що вона буде рости - це однозначно", - заявив Тимченко.

Він повідомив, що вартість 1 га сільгоспземлі в західноєвропейських країнах, таких, як Нідерланди, Франція сягає до 10 тис. євро, вартість 1 га землі у Польщі, Угорщині - від 3 тис. євро і вище.

При цьому якість землі в цих країнах нижча, ніж в Україні.

Тимченко нагадав, що Кабмін своєю постановою збільшив з 2012 року коефіцієнт розрахунку нормативно-грошової оцінки землі в 1,7 рази.

"Якщо за нормативно-грошовим коефіцієнтом 1 га сільгоспугідь сьогодні в середньому коштує 11 800 гривень, то з нового року він коштуватиме 19 900 гривень. Якщо взяти формулу розрахунку орендної плати землі, то сьогодні оренда в середньому становить за 1 га 350 гривень, а з нового року вона буде становити 600-700 гривень", - уточнив глава Держземагентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!