"Нафтогаз" поділиться монополією з "УкрГаз-Енерго"

Четвер, 7 квітня 2011, 09:28

Кабінет міністрів опублікував постанову № 343 від 4 квітня, яка скасовує монопольне право НАК "Нафтогаз України" на розмитнення газу, що надходить в українську ГТС для потреб внутрішніх споживачів. 

Нагадаємо, заборона на розмитнення була введена за ініціативою тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко урядовою постановою № 163 від 5 березня 2008 року.

Як розповів заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін, постанову Кабміну від 2008 року було скасовано в рамках лібералізації газового ринку, передбаченої законом "Про функціонування ринку природного газу", пише "Комерсант Україна".

"Демонополізація імпорту газу була передбачена також Брюссельською декларацією, укладеною ще у 2009 році", - зазначив пан Бородін.

Реклама:

За його словами, скасування монополії на імпорт газу може стати хорошим сигналом для європейських фінансових інститутів і таким чином дозволить залучити додаткове фінансування на реконструкцію української ГТС.

"Що стосується ситуації на українському ринку газу, то це рішення її принципово не змінить. Договір з "Газпромом", укладений з ініціативи Тимошенко до 2019 року, припускає, що це єдиний продавець російського газу в Україну. Крім того, потрібно пам'ятати, що в Росії в "Газпрому" монополія на експорт газу ", - нагадує він.

Джерело в "Нафтогазі" повідомило, що на скасуванні монополії на імпорт газу наполягав і Міжнародний валютний фонд.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров запропонував Європейському Союзу взяти участь у модернізації української газотранспортної системи.

Азаров заявив, що українська ГТС здатна перекачувати 150 мільярдів кубометрів газу, а після модернізації зможе транспортувати 200 мільярдів кубометрів.

"Вартість модернізації оцінюється в 1,5 мільярда євро. Було б добре, якщо хоча б половину цих витрат взяли на себе європейські країни", - заявив прем'єр. При цьому він підкреслив, що його країна має всі потужності для підтримки системи в робочому стані.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима упевнений, що головна причина, по якій була скасована заборона на розмитнення газу - спроба нинішнього керівництва Міненерго повернути на ринок компанію "УкрГаз-Енерго".

Він нагадує, що в березні 2008 року за ініціативою Юлії Тимошенко, яка займала тоді посаду прем'єр-міністра, компанія припинила роботу на внутрішньому ринку газу.

На той момент вона володіла 6 мільярдами кубометрів газу, які були закачані в ПСГ. Але продати їх на внутрішньому ринку не вдалося, оскільки Кабмін заборонив розмитнювати це паливо.

Нещодавно УГЕ отримала ліцензію на постачання понад 5 мільярдів кубометрів газу за нерегульованим тарифом.

Провідний експерт з енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко зазначає, що скасування монополії на імпорт газу дозволить у майбутньому відновити поставки в Україну природного газу з країн Середньої Азії.

"Україна має шанс відновити постачання природного газу з Середньої Азії тільки в разі згоди уряду Росії. Піти на такі поступки уряд Росії може, якщо Україна вступить, наприклад, до Митного союзу або Єдиний економічний простір", - говорить Омельченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: