Клюєв допоміг Фірташу воскресити "УкрГаз-Енерго"?

Клюєв допоміг Фірташу воскресити "УкрГаз-Енерго"?

Понеділок, 28 березня 2011, 17:15 -
"Підконтрольна "Привату" "Укрнафта" відмовляється поставляти газ за регульованим тарифом "Нафтогазу" і в той же час вже два роки реалізує його черкаському "Азоту" та "Дніпроазоту". Якщо "Дніпроазот" дістанеться Фірташу, в "Укрнафти" може з'явитися новий покупець 2 мільярдів кубометрів газу на рік".

Тільки в Україні компанія, балансуючи на грані ліквідації, раптом виходить в переможці.

Доказ - повернення на ринок газового дітища RosUkrEnergo - "УкрГаз-Енерго", звідки її "прибрала" Юлія Тимошенко.

Ця компанія може стати гарантом постачання газу на підприємства холдингу Group DF Дмитра Фірташа.

До життя "Укргаз-Енерго" повернуло рішення Національної комісії з регулювання енергетики. Фірма отримала п'ятирічну ліцензію на постачання 4,8 мільярда кубометрів газу та газу-метану з вугільних родовищ за нерегульованим тарифом.

Реклама:

Народження та клінічна смерть

Це друга ліцензія компанії на постачання газу. Першу п'ятирічну ліцензію на 5,04 мільярда кубометрів газу на рік "УкрГаз-Енерго" - УГЕ - отримала в березні 2006 року. Так посередник став ексклюзивним постачальником газу для промисловості.

"УкрГаз-Енерго" була заснована в лютому 2006 року "Нафтогазом України" та компанією RUE , що належить бізнесмену Дмитру Фірташу та "Газпрому". В результаті перерозподілу ринку, "Нафтогазу" віддали теплокомуненерго, які рідко платили за газ, сидячи по вуха в боргах.

Схема розподілу споживачів між УГЕ та "Нафтогазом" не влаштовувала прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, і в 2008 році уряд вирішив ліквідувати посередника. Того ж року Господарський суд Києва ліквідував УГЕ, а Тимошенко та прем'єр Росії Володимир Путін, домовляючись про усунення RUE з ринку, вписали туди і УГЕ.

При цьому "Газпром" залишив за собою право продавати напряму 7,5 мільярда газу щорічно українським промисловцям, зареєструвавши "дочку" "Газпром збут Україна".

Рішення про ліквідацію УГЕ не влаштувало Фірташа. В кінці 2008 року постачальник газу оскаржив у Київському апеляційному господарському суді рішення про ліквідацію компанії. Проте 1 червня 2009 року ця апеляційна інстанція підтвердила правомірність рішення про ліквідацію газового посередника.

В цей час Тимошенко зробила другу спробу домогтися від УГЕ виплати дивідендів "Нафтогазу" за 2006-2009 роки, прописавши таку норму в законі "Про державний бюджет на 2010 рік". Першу таку спробу прем'єр зробила при прийнятті держбюджету-2009. Проте ця вимога досі не виконана.

Дивідендами УГЕ Тимошенко хотіла розрахуватися з "Газпромом" за газ.

З приходом до влади Віктора Януковича Київський апеляційний госпсуд переглянув рішення Господарського суду Києва від 1 жовтня 2008 року. Справа досі триває.

У 2010 році Фірташ заявив, що попередні уряд і керівництво "Нафтогазу" ініціювали ліквідацію УГЕ, щоб уникнути відповідальності за вилучення НАКом газу в СП.

Як відомо, паливо, яке належало посереднику на момент рішення про його ліквідацію, уряд заборонив піднімати з газосховищ і розмитнювати. Проте невдовзі Держмитслужба може відновити вільне розмитнення газу для УГЕ.

Реанімаційний набір Клюєва

Видачу ліцензії УГЕ спостерігачі пов'язують з перерозподілом впливу в нафтогазовій галузі. За словами експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв хоче посадити свого представника в "Нафтогаз".

"Клюєв, який намагається посилити свій вплив в газовій сфері, допомагає Фірташу отримати ліцензію. Урядовець може спробувати усунути керівника НАК Євгена Бакуліна і посадити туди свою людину", - підкреслив експерт.

Варто відзначити, що головою НКРЕ є екс-очільник "Київенерго", "регіонал" Сергій Тітенко, який у 2000 році працював у підконтрольній братам Клюєвим донецькій корпорації "Укрпідшипник" та є близьким до Андрія Клюєва.

В УГЕ виданню сказали, що їм нічого додати.

Проти видачі нової ліцензії УГЕ на засіданні НКРЕ виступила дочірня компанія "Нафтогазу" - оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз". Свій протест вона обґрунтовувала тим, що УГЕ, підписавши договір з "Укртрансгазом" про зберігання природного газу, ігнорує його виконання.

До того ж, заборгованість УГЕ перед "Укртрансгазом" за зберігання і перекачування палива становить 762 мільйони гривень, з них 530 мільйони гривень - за транспортування газу і 232 мільйони гривень - за його зберігання.

Крім того, "Укртрансгаз" повідомив, що з вересня 2010 року УГЕ відсутня у реєстрі постачальників газу, проте компанія здійснювала таку діяльність.

"У нас виникає питання: яку діяльність здійснює УГЕ, і з яких джерел вона продає газ?" - запитує представник "Укртрансгазу" Володимир Олійник.

Однак заяви "Укртрансгазу" щодо видачі ліцензій не вплинули на рішення комісії. Представник юридичного управління НКРЕ на засіданні зазначила, що суперечки між двома компаніями не дають підстави НКРЕ відмовляти у проханні компанії УГЕ.

Протест "Укртрансгазу" виглядає доволі дивним, якщо врахувати, що директор компанії Сергій Винокуров був членом ради директорів компанії Ostchem Germany GmbH Дмитра Фірташа, який контролює УГЕ.

На думку Корольчука, заяви "Укртрансгазу" - це гра на публіку. "Всі повинні були побачити, наскільки важко, з боями, УГЕ отримує цю ліцензію. Надто вже яскраво простежується тут інтерес Фірташа", - сказав він "Економічній правді".

Експерт переконаний: повернувши на ринок УГЕ, Фірташ намагається гарантувати постачання газу на свої хімічні підприємства.

"Газпром" розглядає можливість ліквідації постачальника "Газпром збут Україна", і тоді в схему чітко вписується повернення на ринок УГЕ, у якій російському монополісту належить частка через RUE", - додав Корольчук.

УГЕ може домовитися про поставки газу напряму від "Газпрому", але на це потрібна згода "Нафтогазу", вважає аналітик ІГ "Арт капітал" Станіслав Зеленецький.

"Фірташу, не дивлячись на його політичний вплив, навряд чи дозволять купувати газ у "Газпрому", бо це означатиме, що НАК подарує свій прибуток", - додав він.

За словами Зеленецького, УГЕ отримала ліцензію, щоб реалізувати 6 мільярдів кубометрів газу, які в 2008 році уряд Тимошенко не дозволив розмитнити. "З юридичної точки зору, цей газ належить Фірташу, а "Нафтогаз" хіба що спробує затягувати процес", - підкреслив співрозмовник "ЕП".

На внутрішньому ринку УГЕ може домовитися про придбання газу в "Укрнафти", якщо Фірташу вдасться купити "Дніпроазот". Після цього він може домовитися з Коломойським про поставки блакитного палива.

"Підконтрольна "Привату" "Укрнафта" відмовляється поставляти газ за регульованим тарифом "Нафтогазу" і в той же час вже два роки реалізує його черкаському "Азоту" та "Дніпроазоту". Якщо "Дніпроазот" дістанеться Фірташу, в "Укрнафти" може з'явитися новий покупець 2 мільярдів кубометрів газу на рік", - вважає Зеленецький.

Крім того, старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква в коментарі "ЕП" заявив, що УГЕ може також отримати газ від RosUkrEnergo.

"За два місяці RUE експортувала близько 7 мільярдів кубометрів газу до Європи, відповідно, у компанії ще залишилося 5 мільярдів кубометрів палива, які "Нафтогаз" повинен повернути за рішенням Стокгольмського суду", - прокоментував Саква.

За його словами, ціна, за якою RUE буде продавати газ УГЕ, залежатиме від кінцевого покупця. Якщо це будуть компанії Фірташа, то ціни можуть бути неринкові. Якщо це будуть не пов'язані з ним фірми, то ціна буде близькою до тієї, за якою продає газ НАК. Можливо, з невеликим дисконтом, щоб зацікавити споживача.

Реклама: