"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд злякався "бензинового" Майдану?

Вівторок, 15 березня 2011, 11:45

Відмова уряду від запровадження мита на імпорт нафтопродуктів в Україну є наслідком консолідованого громадського тиску з боку автомобілістів та автоперевізників, об'єднаних ініціативою "Автофронт", які були за один крок від початку "бензинового" Майдану та масових протестів у регіонах.

Про це заявив лідер громадянського руху "Спільна Справа" Олександр Данилюк, коментуючи заяву керівника Міненерговугілля Юрія Бойка щодо відмови уряду від введення мита на імпортоване пальне, повідомляє прес-служба Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності.

"Чим би сьогодні Кабінет міністрів не мотивував свою позицію, суспільство має знати: відбулася класична капітуляція перед загрозою масштабних протестів у Києві та регіонах, які мали розпочатися з дня на день. Автомобілісти виробили консолідовану програму дій, яка виключала будь-які компроміси з урядом. Мова йшла лише про повне виконання вимог автоспільноти. Влада вчасно отримала сигнал і вірно його зрозуміла", - зазначив Данилюк.

Як відомо, "Автофронт" був створений за ініціативою "Спільної Справи" як єдина протестна платформа для відстоювання інтересів вітчизняної автоспільноти.

Реклама:

До ініціативи приєдналися Профспілка таксистів, Асоціація вантажоперевізників Києва та низка автоклубів з метою спільно ліквідувати загрозу значного підвищення цін на пальне через наміри уряду запровадити мито на імпорт нафтопродуктів.

Учасники ініціативи звернулися з відкритим листом до прем'єр-міністра Миколи Азарова, у якому зазначили, що введення такого мита вигідне лише технологічно відсталим вітчизняним НПЗ, які прагнуть таким чином підвищити ціни на власну низькоякісну продукцію, що не витримує конкуренції з імпортованою.

"Ми переконані, що цей необґрунтований і цілком лобістський проект не принесе жодного позитиву економіці та бюджету України. Подібний крок лише спровокує різкий стрибок цін на пальне, вартість якого для кінцевого споживача може сягнути 15 грн. за літр. Це не тільки негативно відіб ється на кишені кожного громадянина України, а взагалі паралізує економіку, оскільки вартість нафтопродуктів напряму впливає на ціноутворення практично усіх товарів та послуг. Тому це буде крок до остаточної дестабілізації соціально-економічного становища в державі", - ідеться у листі "Автофронту".

Автомобілісти поставили Азарову вимогу "негайно й публічно відмежуватися від згубної ініціативи Юрія Бойка і заблокувати її прийняття", зазначивши, що у протилежному випадку будуть змушені вдатися до масових акцій громадянської непокори.

Учасники ініціативи розгорнули широку інформаційну кампанію та розпочали підготовку до протестних заходів.

На сайті "Автофронту" відбувався збір підписів під відкритим листом до голови уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!