"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойського задовільнила людина Бойка для "Укрнафти"?

Четвер, 24 лютого 2011, 09:25

Акціонери "Укрнафти" домовилися призначити головою правління компанії компромісну фігуру.

Про це розповіли джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості і "Укрнафті" виданню "Комерсант-Україна".

Це питання включено до порядку денного зборів акціонерів 25 лютого.

"Ще в липні 2010 року між найбільшими акціонерами "Укрнафти"- "Нафтогазом" і "Приватом" - був підписаний договір, за яким голова правління компанії не може бути призначений без згоди обох сторін", - розповів співрозмовник в "Укрнафті".

Реклама:

"Ми вже знайшли кандидата, який влаштовує обидві сторони", - додав він.

Інформацію підтвердили також високопоставлене джерело, близьке до групи "Приват", який назвав нового кандидата "рівновіддаленим" від всіх акціонерів.

Змінити керівництво "Укрнафти" на початку року зажадав глава уряду Микола Азаров, звинувативши менеджмент компанії в погіршенні її виробничих показників.

В "Укрнафті" падіння видобутку називають наслідком політики держави, зокрема високого податкового навантаження та регулювання цін на газ.

На зборах у п'ятницю акціонери також мають затвердити передачу в оренду "Укрнафті" цілісного майнового комплексу "Дніпроазоту", що належить групі "Приват", об'єднання компанії з "Укртатнафтою" і виплату дивідендів у розмірі 2,5 млрд. гривень.

Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що група "Приват" володіє більш ніж 25% акцій нафтовидобувної компанії JKX Oil & Gas, що має ліцензії на розробку нафтогазових ділянок в Грузії, Болгарії, Туреччини, Італії, США та Росії.

"Якщо новий менеджер працював в цій компанії або був пов'язаний з нею, це буде означати, що він аж ніяк не рівновіддалений", - говорить Шеїн.

Він також нагадує, що нинішні керівники "Укргазвидобування" і "Укртрансгазу" - колишні менеджери Ostchem Ukraine Дмитра Фірташа.

"Тому не виключено, що майбутній топ-менеджер "Укрнафти" також може виявитися близький до структур Group DF, яка має непоганий штат топ-менеджерів у Відні", - вважає експерт.

За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, навіть якщо майбутній глава "Укрнафти" зараз не представляє нічиїх інтересів, немає гарантій, що він не перейде під вплив Міненерго або групи "Приват" у майбутньому.

"Позаминулий глава "Укрнафти" Ігор Палиця також був призначений в компанію як компромісна фігура, але в результаті з усіх ключових питань почав відстоювати інтереси приватних акціонерів, а не держави", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!