"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко хоче посадити в "Укрнафту" людину Фірташа?

Вівторок, 22 лютого 2011, 13:32

Позачергові збори акціонерів ВАТ "Укрнафта", призначені на 25 лютого, можуть не відбудуться через відсутність домовленостей між керівництвом Міненерго та міноритарними акціонерами щодо кандидатури нового глави компанії.

"Глава Міненерго Юрій Бойко ініціює призначення на посаду голови правління "Укрнафти" одного із зарубіжних менеджерів, близьких до DF Group Дмитра Фірташа, у свою чергу група "Приват" хоче поставити керувати компанією свого "варяга". Якщо до п'ятниці сторони не знайдуть компроміс, збори, швидше за все буде зірвано", - сказало "Делу" інформоване джерело на фондовому ринку.

При цьому співрозмовник нагадав, що згідно акціонерної угоди між НАК "Нафтогаз Україна" і групою "Приват", підписаною на початку 2010 року, для переобрання керівництва компанії необхідно не 60%, а 75% голосів.

"Сьогодні ні НАК "Нафтогаз Україна", ні група "Приват" не володіють потрібною кількістю голосів", - підкреслив він.

Реклама:

Співрозмовник не виключив, що якщо уряд найближчим часом не втрутиться в ситуацію, що контроль над найбільшою нафтовидобувною компанією країни буде збережений за групою "Приват", або ж частково перейде під протекторат близьких до Дмитра Фірташа та Юрія Бойка структур.

"Держава в черговий раз може залишитися в програші. Якщо зараз не відновити контроль над "Укрнафтою", вона буде продовжувати працювати на благо приватних бізнесменів, а не бюджету", - зазначив він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров розкритикував менеджмент "Укрнафти" і зажадав від міністра Юрія Бойка змінити його.

У свою чергу, Бойко повідомив, що міністерство отримало згоду "приватівців" на зміну керівництво компанії. За словами міністра, компанію може очолити менеджер з Великобританії.

"Компанія, яку ми найняли для підбору топ-менеджменту в "Укрнафту" готує нам свої пропозиції: Я не впевнений, що там є росіяни, але у телефонній розмові вони відзначили, що найбільш вірогідний серед усіх кандидатів - англієць", - сказав він.

Чистий прибуток ВАТ "Укрнафта" в 2010 році становив 2,646 млрд. гривень, що в 6,9 рази більше прибутку 2009 року.

"Укрнафта" в 2010 році скоротила видобуток нафти на 12,2%, до 2,21 млн. тонн, газового конденсату - на 10,6%, до 269,8 тис. тонн, газу - на 17%, до 2,44 млрд. куб. м.

Акціонери "Укрнафти" на зборах 25 лютого розглянуть питання розподілу чистого прибутку, отриманого в 2009 році в розмірі 265,45 млн. гривень, затвердження строків виплати дивідендів за 2010 рік.

Крім того, будуть розглянуті питання переобрання голови правління компанії, реорганізації з ВАТ у публічне АТ, дематеріалізації акцій, вибору зберігача акцій та депозитарію, затвердження річного звіту.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% +1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку - близько 40,47% акцій АТ.

Менеджмент "Укрнафти" контролюють структури, дружні акціонерам Приватбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: