НБУ каже, що друкував гривню, бо росла економіка

Вівторок, 18 січня 2011, 15:44

Нацбанк повідомив, що звинувачення Тимошенко в необгрунтованої емісії грошей є безпідставними.

Випуск в обіг грошей був забезпечений реальним зростанням економіки.

"НБУ заявляє про відсутність будь-якої неконтрольованої і необґрунтованої емісії. Процедуру емісії грошей в Україні суворо регламентовано. Випущені НБУ в обіг гроші, спрямовувалися на обслуговування процесів реального зростання економіки, заощаджень населення і потреб бізнесу", - зяавляє НБУ про обсяг емісії грошей, інформує "Дело".

В якості підтвердження своєї позиції Нацбанк звертає увагу на дані Держкомстату.

Реклама:

"Підтвердженням того, що випуск в обіг грошей був забезпечений реальним зростанням економіки і не провокував інфляційні процеси є дані офіційної статистики. Зокрема, приріст споживчих цін у 2010 році становив 9,1%, значно сповільнившись порівняно з 2009 роком - 12,3%  і 2008 роком - 22,3%", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, стверджує НБУ, випуск в обіг коштів, яке здійснив у 2010 році НБУ, відповідає встановленим цілям грошово-кредитної політики на 2010 рік.

"До того ж варто відзначити, що Національний банк не має права здійснювати незабезпечену емісію, що закріплено на законодавчому рівні, тому дорогі популістські заяви безвідповідальних політиків, щодо неконтрольованої і незабезпеченої емісії грошей Національним банком України є безпідставними та такими, які не відповідають дійсності" , - додає НБУ.

Нагадаємо, Юлія Тимошенко перед входом до Генпрокуратури заявила, що в Україні в 2010 році емісія гривні проведена на суму 99 млрд. 671 млн. гривень.

Вона додала, що надходження до бюджету становлять 230 млрд. гривень.

"Нова влада вирішила заробляти на печатці гривні. Цю емісію вони віддають підконтрольним банкам як рефінансування. Ці гроші не забезпечені економічним зростанням, а значить, це призводить до зростання цін, який ми зараз спостерігаємо", - сказала вона.

Крім цього, Тимошенко повідомила, що за 2010 рік в офшорні зони виведено 28,7 млрд. доларів.

За її словами, ця цифра дорівнює доходам держбюджету за 2010 рік.

Вона зазначила, що велика частина з цієї суми, а саме 26,5 млрд. виведені на Кіпр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!