НБУ вірить, що в грудні інфляція була найнижчою

Вівторок, 11 січня 2011, 09:54

Місячна інфляція у грудні 2010 року 0,8% була найнижчою з 1991 року.

Про це йдеться в еспрес-оцінці НБУ аналізу інфляції, передає "Дзеркало тижня".

Нацбанк зазначає, що зниження базової інфляції у 2010 році до 7,9% було обумовлене послабленням "вторинних ефектів від тимчасових шоків на продовольчих ринках в кінці III кварталу".

"Зокрема, істотно сповільнилося зростання цін на молочні продукти, макаронні вироби та кондитерські вироби з борошна та цукру", - підкреслюють в НБУ.

Реклама:

У той же час аналітики "ІНГ Банк Україна" вважають, що низька інфляція в 2010 році значною мірою обумовлена адміністративним стримуванням цін, що створює значні ризики "відкладеної інфляції".

"У 2011 році інфляція в Україні прискориться. Окрім впливу відкладеної інфляції, ми очікуємо прискорення темпів інфляції у 2011 році - до 11,3% у річному вирахуванні, на тлі більш низького врожаю зернових, зростання внутрішнього попиту, а також подальшого підвищення тарифів на компослуги. Зокрема, ми очікуємо зростання тарифів на опалення і гаряче водопостачання в 1 кварталі 2011 року, тоді як у квітні буде чергове підвищення цін на газ для населення на 50%", - відзначають в банку.

Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2010 року становила 9,1%. Уряд заклав у держбюджет-2011 року прогноз інфляції на рівні 8,9%.

Експерти сумніваються в можливості утримання інфляції на такому рівні. НБУ вважає своїм пріоритетним завданням саме стримування інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!