"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров вірить у дешеві кредити

Азаров вірить у дешеві кредити

Понеділок, 10 січня 2011, 15:34 -
Методика розрахунку інфляції припускає, що українська жінка купує собі взуття раз на рік. Це не жарт. Це лише свідчення того, що дані про ціни та індекс інфляції "знімаються" з незаможних жителів сільських регіонів.

"Коли подешевшають кредити? Тоді, коли подешевшають депозити. Коли подешевшають депозити? Коли знизиться інфляція", - так говорять банкіри, у даному випадку - голова правління Erste Bank Павло Цетковський.

Коли подешевшають кредити? У 2011 році. Чому? Тому що знизилася інфляція. Так говорить прем'єр-міністр Микола Азаров.

У тому, що глава уряду пропустив одну важливу ланку - депозити, - нічого дивного немає. Він справді вважає, що й інфляція знизилася, й кредити подешевшають.

"Думаю, за 2010 рік вийдемо на цифру 9%. Це буде рекордно низька інфляція. Багато хто ставиться до цього з недовірою, мовляв, гречка ж подорожчала удвічі! Це так тому, що інфляція визначається не за ціною на гречку, а за сукупністю більш ніж 300 життєво важливих для населення товарів", - розповів Азаров.

Реклама:

Він також додав, що ставки за кредитами не можуть бути нижчими за інфляцію. Відтак, зниження індексу споживчих цін до 9% дозволяє уряду розраховувати, що ставки, які у 2010 році знизилися до 14-15%, у 2011 році впадуть до 11-12%, тобто стануть більш-менш розумними для розвитку економіки. Чи так це?

Як визначається інфляція

Насправді Держкомстат розраховує інфляцію за застарілими методиками. За останнє десятиріччя не було інформації про істотну модернізацію методології розрахунків та її приведення до вимог сучасності. Це відомство, як і раніше, наймає людей, які в зошит від руки вписують свої витрати.

Для порівняння: щоб визначити рейтинг телеканалу, використовується електронний пристрій. Він фіксує, який канал, коли і як довго дивиться людина, і ці дані передаються інтернетом досліднику. У вивченні поведінки цін такого немає.

Також Держкомстат збирає дані від зареєстрованих компаній. Вони повинні передавати відомості про ціни. Однак безліч підприємців цього не робить, отже, Держкомстат отримує неповну інформацію.

Нарешті, методика розрахунку інфляції припускає, що кожна українська жінка купує собі взуття раз на рік. Це не жарт. Це лише свідчення того, що дані про ціни та індекс інфляції "знімаються" з незаможних жителів сільських регіонів.

Зате завдяки цьому можна мати офіційно низьку інфляцію. Однак гречка і багато інших товарів таки подорожчали набагато більше, ніж на 9%.

Пропущена ланка - депозити

Опитані банкіри говорять, що депозити будуть дешевшати. Однак вони не кажуть, коли і на скільки. Точніше, вони не готові і не будуть істотно знижувати ставки за вкладами. Причин є декілька.

По-перше, банкіри краще за Держкомстат знають реальний показник інфляції. Відтак, якщо вони запропонують клієнтам низький відсоток за депозитами, то втратять клієнтів та їхні гроші.

По-друге, на ринку жорстока конкуренція за клієнта, тому, знижуючи ставки за депозитами, банки також ризикують, що клієнти підуть в інші установи.

По-третє, триває період відновлення після кризи, тому низькі процентні ставки разом з не до кінця відновленою довірою вкладників скоротять приплив депозитів.

За даними НБУ, 31 грудня 2010 року середня ціна довгострокового депозиту у гривні становила 18,2% річних, а ставка за кредитами для фізосіб - 22,1%. Кредит для суб'єктів господарювання у 2010 році коштував 18-19%, а до 14-15%, про які говорив Азаров, ринок лише наблизився.

Варто відзначити, що протягом 2010 року депозити подешевшали майже на 2%. Якщо припустити, що вартість позик знизиться вслід за депозитами, то у 2011 році кредити для економіки будуть коштувати близько 17-18%.

Цей показник стане реальним, якщо не буде ніяких інших ризиків. Досі такими були зростання цін на газ, нове податкове законодавство, квотування експорту зерна, підвищення експортних мит і акцизів. Однак іронія у тому, що під керівництвом Азарова країна всі ці чинники нестабільності і отримала.

Важливо також враховувати обсяги кредитування. За даними НБУ, у 2010 році банки видали удвічі менше позик, ніж у 2008 році, коли падіння ринку було стрімким. У 2010 році обсяги кредитування зростали, але їх приріст був незначним, що говорить про високу вартість кредитів, недовіру та негативні очікування.

При цьому банкіри говорять, що ліквідності у них повні міхи. Однак гроші, у яких зараз "купаються" установи, за такими ставками недоступні.

Про які 11% річних за кредитами говорить Азаров, незрозуміло.

Реклама: