"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Григоришин розмиє частку Суркісів в НВО ім. Фрунзе

Вівторок, 9 листопада 2010, 13:37

Костянтин Григоришин порушив перемир'я з братами Суркісами і завдав по їх позиціях на НВО ім. Фрунзе удару, мета якого - "розмити" частку міноритарних акціонерів.

У кінці жовтня акції Сумського машинобудівного об'єднання ім. Фрунзе - одного з найбільших підприємств України - за два тижні обвалилися більш ніж на 50%, пише "Инвестгазета".

Це сталося після того, як мажоритарний власник підприємства Костянтин Григоришин зважився порушити перемир'я в старому корпоративному конфлікті з братами Суркісами.

Протистояння власника групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина і братів Суркісів - довга і переповнена подіями сага, яка почалася вісім років тому і пишеться до цих пір.

Реклама:

Цей бізнес-конфлікт мав кілька періодів загострення, зачіпаючи при цьому дуже резонансні сторони життя суспільства - такі як питання власності клубу "Динамо" (Київ) або "маски-шоу" з силовими захопленнями п'яти обленерго.

Багаторічна війна безпосередньо втягувала в бойові дії та інших фігурантів. Наприклад, Ігоря Коломойського.

Після зміни влади в країні на початку 2010 року здавалося, що найбільш проблемні вузли в даному конфлікті вдалося розв'язати.

Тому прийняте 25 жовтня рішення акціонерів НВО ім. Фрунзе про продаж 78% акцій "дочки" - ТОВ "Сумське машинобудівне НВО" - викликало на фондовому ринку країни ефект землетрусу.

Стало очевидно, що Костянтин Григоришин зважився порушити перемир'я і платить Суркісам тією ж монетою, яку отримав від них шість років тому в ситуації з "Динамо".

Тоді емісія акцій футбольного клубу розмила 20%-ву частку Григоришина, тепер же додемісія акцій на НВО ім. Фрунзе може розмити міноритарну частку Суркісів.

Побоювання міноритаріїв викликає той факт, що трьома місяцями раніше без їх згоди було затверджено рішення про збільшення статутного фонду цього ТОВ за рахунок активів материнської структури.

На думку міноритаріїв, прийняті рішення істотно обмежують їхні права, а також взагалі можуть бути чреваті відстороненням їх від отримання прибутку.

У зв'язку з цим вони готують позов до суду, і не виключено, що в нюансах конфлікту між Григоришиним і Суркісами знову доведеться розбиратися лондонським юристам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: