"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна отримала від Росії позику на 2 мільярди доларів

Вівторок, 8 червня 2010, 21:39

Україна у вівторок отримала кредит на суму близько 2 мільярдів доларів з Росії.

Про це повідомило джерело в українських органах влади, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Співрозмовник агентства додав, що, швидше за все, ці кошти отримано в рамках спільного російсько-українського проекту з добудови двох блоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС).

У той же час, джерело не уточнило, хто конкретно виступає кредитором, відзначивши лише, що валюта надійшла на рахунки уряду.

Реклама:

Прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко не підтвердив, але і не спростував цю інформацію.

За його словами, переговори з Росією про надання великого кредиту на добудову ХАЕС справді велися, проте він наголосив, що не володіє інформацією про виділення грошей.

У прес-службі Мінфіну також не змогли ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

У Мінфіні РФ зазначили, що такий кредит на державному рівні не надавався. У відомстві припустили, що кошти Україні могли виділити російські банки.

У середині травня президент - голова правління Сбєрбанку Росії Герман Греф повідомив, що банк може поряд з "Росатомом" брати участь у проекті добудови енергоблоків ХАЕС і останні кілька місяців спільно працює над цим проектом.

"Є надія, що найближчим часом нам вдасться його структурувати", - сказав тоді глава Сбєрбанку РФ.

Він не зміг назвати остаточну вартість проекту, відзначивши, що сума дуже значна.

У вівторок було оголошено, що 9 червня Україна і РФ у Києві підпишуть міжурядову угоду про співпрацю в добудові двох блоків ХАЕС.

Голова "Росатома" Сергій Кірієнко відзначав, що міжурядова угода про будівництво блоків буде укладатися в пакеті з кредитним договором про фінансування даного будівництва.

За його словами, приступити до будівництва компанія зможе досить швидко, але багато буде залежати від швидкості підписання угоди про надання кредиту в обсязі 5-6 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: