"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Росатом" уже готовий будувати в Україні

Понеділок, 7 червня 2010, 20:06

Російська держкорпорація "Росатом" готова брати участь у виробництві ядерного палива на території України, добудовувати Хмельницьку АЕС і співробітничати в українським "Турбоатомом".

Про це заявив голова "Росатому" Сергій Кирієнко в прямому ефірі "Ехо Москви".

За його словами, найближчим часом очікується рішення щодо участі Росії у добудові двох блоків Хмельницької АЕС.

"Ми зараз ведемо розмову, якщо все буде благополучно - найближчим часом її повинні закінчити, про те, щоб добудувати два блоки Хмельницької атомної станції. Це мільярди доларів інвестицій сьогодні в Україну. Станція у високому ступені готовності", - сказав він, відзначивши, що Україні буде складно впоратися з добудовою самостійно.

Реклама:

Кирієнко зазначив, що до 50% поставок для добудови станції можуть забезпечити українські виробники.

Також одним з напрямків співпраці України і Росії в атомній галузі може стати фабрикація палива.

Кирієнко нагадав, що нині "Росатом" використовує українські комплектуючі для ТВЕЛ (тепловиділяючі збірки), але в перспективі сторони можуть зайнятися спільним виробництвом палива.

"Ми обговорюємо як можливість входження українських партнерів в акціонерний капітал одного з російських заводів, так і створення заводу на території України", - сказав він.

Кирієнко нагадав, що Україна оголосила тендер на будівництво заводу з виробництва палива на своїй території.

"Думаю, що ми зможемо дати саме конкурентоспроможну пропозицію з тим, щоб на території України розгорнути складальне виробництво твелів", - сказав глава "Росатома".

Говорячи про співпрацю з українськими виробниками обладнання, Кирієнко відзначив харківський "Турбоатом", який випускає тихохідні турбіни, виробництво котрих не налагоджене в Росії.

"Інтеграцію з ним вибудувати доцільно. Купувати в категорії "треба, інакше не справимося" - ні, ми обійдемося. Але якщо ми зуміємо вибудувати інтеграцію, в тому числі, з харківським "Турбоатомом", це буде ефективніше, дешевше й швидше", - сказав голова "Росатомому".

При цьому, він відзначив, що ідеться про диверсифікацію поставок, так як на території РФ виробництво тихохідних турбін вже запускає ВАТ "Силові машини", крім того, Росія створила спільне підприємство з випуску таких турбін з Alstom у Подольську в Московській області.

Кирієнко також відзначив готовність співпрацювати з Україною у розробці уранових родовищ, зокрема, Новокостянтинівського.

В цілому, Росія готова розглянути обмін з Україною в атомній сфері і не виключає придбання активів.

"Якщо говорити з Україною, то ми скоріше не скуповувати збираємося, а змінюватися активами Скупка це все-таки не зовсім партнерство, хоча така версія теж можлива", - сказав глава "Росатому".

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" планує визначити партнера по будівництву на території України підприємства з виробництва ядерного палива в рамках міжнародного конкурсу, підсумки якого розраховує підвести до 1 жовтня.

Україна розглядає двох можливих партнерів у цьому проекті - російський "ТВЕЛ" і американську Westinghouse.

Раніше Кабінет міністрів схвалив проект міжурядової угоди з Росією про будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Вони повинні бути введені до кінця 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: