Shell видобуватиме в Україні сланцевий газ

П'ятниця, 14 травня 2010, 12:52

Компанія Royal Dutch Shell розпочала пошуки сланцевого газу на території України.

Про це повідомили в Оксфордському інституті енергетичних досліджень, пише газета "Экономические известия".

Раніше про подібну роботу на території України повідомляла французька Total, яка підписала договір про оцінку і можливе придбання прав на родовища цього нетрадиційного виду палива в Західній Україні з американською компанією Eurogas.

В інституті зазначили, що "зараз майже всі найбільші нафтові компанії зайнялися пошуком сланцевого газу в Європі".

Реклама:

Відомо, що, крім України, Royal Dutch Shell веде пошуки цієї сировини у Швеції, Exxon Mobil - у Німеччині, а ConocoPhillips і Chevron - у Польщі.

Тим часом наразі обсяг резервів сланцевого газу, а також вартість його видобутку на європейських родовищах ще не відомі.

Експерти вказують на важливість їх розробки насамперед через брак комерційної інформації щодо сланцевого газу. А результати цієї роботи покажуть, наскільки комерційно привабливими будуть інвестиції в сланці.

Директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін заявив, що в Україні немає докладних техніко-економічних і геологічних досліджень доцільності видобутку сланцевого газу.

"Якісь дослідження проводилися в часи Радянського Союзу. Але оскільки технології видобутку, методи оцінки запасів змінилися, тож зараз необхідно виконати оцінку і розрахунки економічної обґрунтованості видобутку такого газу", - зазначив він.

Як зазначають фахівці, видобуток сланцевого газу в Європі почнеться не раніше, ніж через 10 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: