Американцям дозволили рити українські надра в пошуках газу

Четвер, 15 квітня 2010, 11:41

Одна з найбільших світових нафтових компаній Total зацікавилася видобутком в Україні сланцевого газу й метану.

Про це йдеться в повідомленні Eurogas Inc, пише видання  "Комерсант-Україна".

У вівторок Total повідомила про підписання угоди з Eurogas про оцінку запасів родовищ у Західній Україні.

За відповідних інвестицій, підготувало видання, видобуток може досягти 15-20 млрд. кубометрів газу на рік - більше половини обсягу, який планується закупити в Росії 2010 року, відзначають експерти.

Реклама:

З повідомлення Eurogas Inc. у вівторок стало відомо, що компанія підписала конфіденційну угоду з Total E & P - "дочкою" Total - про оцінку та можливу покупку приналежних Eurogas прав на родовища сланцевих газів і метану у вугільних пластах України на кордоні з Польщею.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець прогнозує, що слідом за Total в Україну видобувати сланцевий газ можуть прийти ще кілька найбільших компаній.

"Якщо запаси будуть підтверджені, Україна зможе знизити обсяг імпорту газу з Росії на 15-20 млрд. кубометрів. А загальні інвестиції в його видобуток можуть перевищити 2 млрд. доларів", - порахував Волинець.

Як задекларовано, 2010 року Україна купить у Росії 36,5 млрд. кубометрів газу.

За даними Мінпаливенерго, собівартість видобутку сланцевого газу становить 120-130 доларів за тисячу кубометрів, тоді як ціна купленої в Росії тисячі кубометрів газу для промисловості на внутрішньому ринку перевищує 310 доларів.

Відомо, що Eurogas Inc. - канадська компанія, яка належить приватним інвесторам. Крім Канади, розробляє нафтогазові родовища в Тунісі, Іспанії і Польщі.

Володіє активами з видобутку тальку в Словаччині і золота в США. В Україні спільно з підприємцем Іваном Аврамовим створила на паритетних засадах компанію "Єврогаз-Україна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: