Думка експерта: Заборона на кредитування валютою не вплине на депозити

Вівторок, 8 вересня 2009, 13:03

Для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування.

Як це вплине на ринок валютного кредитування, "Економічній правді" розповів аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Віталій Ваврищук.

"Навряд чи повна заборона валютного кредитування матиме миттєвий вплив на відсоткові ставки по валютних депозитах, оскільки попит банків на іноземну валюту на сьогодні залишається високим, зважаючи на їхню все ще хитку базу фондування", - вважає він.

Проте, за словами експерта, в перспективі 8-10 місяців конкуренція за валютні ресурси значно послабиться і банки безумовно знизять відсоткові ставки.

Реклама:

На сьогодні підприємства прагнуть кредитуватися у банках лише у разі гострої нестачі ліквідності - фактично для рефінансування старої заборгованості, або ж для підтримки оборотного капіталу на прийнятному рівні, говорить Ваврищук.

"По суті вони беруть кредити не на розвиток, а для того, щоб утриматися на плаву і готові платити за такі кредити високі відсотки", - підкреслив він.

Експерт не сумнівається, що в період стабілізації на фінансових ринках і  відновлення кредитування повна заборона на валютні позики стримуватиме здешевлення кредитних ресурсів.

А тому, на його думку, швидше за все, таке обмеження з часом буде пом'якшене.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: