Концесія: реванш Жеваго?

Концесія: реванш Жеваго?

У випадку зволікання з концесією тепломереж Білу Церкву може спіткати доля Алчевська. Нездорова конкуренція між різними фінансово-промисловими групами лише затягуватиме модернізацію систем.
Понеділок, 5 травня 2014, 11:41
Олександр Лємєнов, юрист, експерт Центру політичних студій та аналітики

Протягом останнього часу "Економічна правда" двічі писала про концесію.

Спочатку - після зосередження в руках Дмитра Фірташа та Юрія Бойка водоканалів міст Біла Церква, Сєвєродонецьк, Рубіжне та Лисичанськ.

За таких темпів фінансово-промислова група "газовиків" скоро зможе зібрати всі профільні потенційно прибуткові підприємства в Україні, йшлося у тексті.

Друга стаття порушувала тему передавання тепломережі найбільшого міста Київщини до рук місцевого бізнесмена Олександра Подольського.

Реклама:

Тоді за сприяння свого тестя, голови Білоцерківської райдержадміністрації Андрія Немни та мера міста Василя Савчука не було допущено до конкурсу представників великого словацького холдингу Grafobal Group Energy та компанію БКК, яка належить українському мільярдеру Костянтину Жеваго.

Історія на цьому не закінчилася.

"Незалежність" місцевих судів

"Команда Жеваго" оскаржила рішення конкурсної комісії з передавання в оперативне управління цілісного майнового комплексу комунального підприємства Білоцерківської міської ради "Білоцерківтепломережа".

Зробили дуже просто: двічі подали адмінпозов до місцевого суду. Робота комісії непрозора, тому для юристів було нескладно оскаржити порушення прав.

Перший позов розглядався 10 квітня 2014 року. В резолютивній частині суд вважав за потрібне в порядку забезпечення адміністративного позову БКК заборонити конкурсній комісії вчиняти дії, спрямовані на проведення конкурсу з передавання в оперативне управління даного майнового комплексу громади.

Більше того, 15 квітня з’явилися ухвали за результатами другого позову - від імені ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ" - теж власність Жеваго.

Документ вимагав визнати нечинними та скасувати рішення Білоцерківської міської ради про затвердження умов конкурсу, інструкції для заявників, інформації про оголошення конкурсу та конкурсної документації. Для забезпечення позову юристи БКК просили зупинити дію оспорюваних рішень на час вирішення справи.

За їх словами, процедура передавання майна досить тривала, і до закінчення судового розгляду існувала вірогідність, що тепломережу буде передано до приватних структур, тому втратиться будь-який сенс у процесі вирішення спору.

Натисніть для збільшення

Варто зазначити, що відповідна ухвала місцевого суду була винесена за день до моменту розкриття пропозицій двох компаній: "Білоцерківтеплоенерго" та "Стікс-оіл". За попередніми даними вони пов’язані з місцевим "регіоналом" Подольським.

Проте впливовий бізнесмен заперечив свою причетність до останньої, тож залишається лише здогадуватися про справжніх власників підприємства. Як і першого разу, суд задовольнив позов команди Жеваго та зупинив дію рішень Білоцерківської міськради. Збіг це чи корупція у служителів Феміди - покаже час.

Епопея тільки починається

Зважаючи на суперечливу інформацію з вуст представників компаній, варто відзначити, що боротьба за ласий актив громади ще попереду. Три сторони конфлікту, крім таємничих представників "Стікс-ойл", вирішили йти до кінця.

Аналогічно до правників Подольського та Жеваго, задіяні юристи словацького гіганта Grafobal Group Energy, хоча у них на руках дві відмови за позовами, поданими за місцем реєстрації заявника в Оболонському районі Києва.

Керуватися потрібно було "золотим правилом" і надіслати позов саме до Білоцерківського суду - за місцем знаходження відповідача.

Цікавий факт: обидві заяви розглядав суддя Валасатій, що виніс ідентичні рішення: адмінпозов вважати неподаним і повернути його позивачеві. Можна лише здогадуватися, як працює автоматизована система розподілу справ.

Натисніть для збільшення

Схоже, долю "Білоцерківтепломережі" в судах будуть вирішувати три учасники: екс-"регіонал" Подольський, команда Жеваго і "Графобал груп енерджі юа".

Автору також надійшли листи з поясненням зацікавленості "команди Жеваго" в концесії на прикладі справ з тепломережею у 2001 році та давальницькою схемою закупівлі газу для виробництва тепла.

Тут уже задіяні навіть не номінальні власники БКК, а безпосередньо менеджмент Білоцерківської ТЕЦ. Після зустрічі і перегляду матеріалів вони пообіцяли дати економічне обґрунтування схеми закупівлі газу та його передавання на ТЕЦ для виробництва тепла. Наступну інформацію вони назвали провокацією.

Натисніть для збільшення

Якщо в апеляційному провадженні з’явиться ще й словацький гігант, то 2014 року жителі Білої Церкви можуть і не побачити переможця конкурсу. До речі, про іноземного інвестора теж почали розповсюджувати певну інформацію. Оцінити її достовірність кожен може самостійно.

Натисніть для збільшення 

На думку всіх сторін конфлікту, тепломережа перебуває у занадто зношеному стані, тому очікувати необхідних 200 млн грн дотацій на модернізацію з держбюджету нема часу. Уже цієї зими найбільше місто Київщини може зіткнутися з проблемами "алчевської трагедії" 2006 року.

Тоді при 35-градусному морозі без опалення залишилося 60 тис городян, внаслідок чого за кілька діб системи замерзли і вийшли з ладу.

Проблеми були настільки масштабними, що влада оголосила надзвичайну ситуацію. За словами тодішнього глави ОДА Луганщини Геннадія Москаля, то була найбільша антропогенна катастрофа в історії незалежної України.

Фото nikopolnews.net 

У будь-якому разі концесія тепломережі повинна стати реальністю 2014 року або 2015 року. У випадку зволікання Білу Церкву може спіткати доля Алчевська. Нездорова ж конкуренція між різними фінансово-промисловими групами лише затягуватиме модернізацію навіть за умови наявності у них коштів.

* * *

Фото на головній - Костянтин Жеваго. Фото sport-express.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: