Діти "еліти"

Діти "еліти"

З 2007 року у будинку без світла, води і газу мешкає 15 сімей, які не можуть наймати інше житло. Більшість з них - молоді родини з дітьми дошкільного і шкільного віку. Щоб пережити зиму, люди користуються "буржуйками".
П'ятниця, 3 грудня 2010, 12:07
Петро Шевченко, журналіст

Поки на майдані гуділи та сурмили ображені новим Податковим кодексом українські підприємці, неподалік під Києвом, у селищі Гостомель, на вулиці Кірова, 2в, розгорталися події за сценарієм сумнозвісної "Еліти-Центр".

Цього разу люди потрапили у пастку до компанії "БІК Київінвестбуд", яка у 2005 році почала залучати гроші через договори інвестування.

Будинок за названою адресою мав бути зданий в експлуатацію ще у четвертому кварталі 2006 року. Втім, усі роботи на об'єкті припинилися ще задовго до того, хоча до кризи залишалося ще два роки.

У будинку було продано усі 85 квартир за 30-60 тисяч доларів, але, за словами президента "БІК Київінвестбуд" Миколи Шпака, йому забракло грошей. У такій же ситуації опинилися інвестори другого будинку - там звели тільки три поверхи.

Реклама:

З 2007 року у будинку без світла, води і газу мешкає 15 сімей, які не можуть наймати інше житло. Більшість з них - молоді родини з дітьми дошкільного і шкільного віку. Щоб пережити зиму, люди користуються "буржуйками".

Протягом наступних років Шпак годував людей обіцянками, але ситуація тільки погіршувалася. У 2008-2009 роках забудовник зазнав рейдерських атак - фірма втратила другий недобудований будинок комплексу та усі комунікації.

При цьому нові власники майна не мали ні коштів, ні намірів ввести будинок в експлуатацію. Вони зникли, а майно перейшло в руки невідомих осіб.

Тимчасом розпочалися шахрайські дії ріелторських компаній стосовно квартир у будинку на вулиці Кірова, 2в. Дійшло до того, що помешкання, у яких власники з дозволу забудовника зробили ремонт і тримають там особисті речі, почали захоплювати і перепродавати різні фірми, зокрема, "Вірджинія".

Деякі квартири продані відразу двом господарям. "Вірджинія" незаконно заволоділа 26 квартирами, проданими інвесторам "БІК Київінвестбуд".

Щоб захистити власні права та поліпшити умови життя - хоча б офіційно провести тимчасове світло, інвестори-мешканці цього будинку вирішили створити товариство власників квартир. Для цього їм необхідно в установленому порядку зареєструвати права власності на побудовані за їхні кошти квартири.

У травні 2009 року за згодою із забудовником інвестори вирішили отримати технічні паспорти на свої квартири і витяги про реєстрацію права власності на частку недобудованого будівництва, для чого звернулися у комунальне підприємство Київської обласної ради "Ірпінське бюро технічної інвентаризації".

Інвестори надали БТІ усі документи, які підтверджують їхнє право власності. Керуючись листом Мінюсту "Щодо порядку державної реєстрації прав власності на об'єкти незавершеного будівництва" від 2006 року, БТІ має усі повноваження для реєстрації права власності на частку недобудованого будівництва на Кірова, 2в.

Документи у БТІ були прийняті без зауважень. Згодом його інспектори провели технічну інвентаризацію квартир. Однак далі все затихло. БТІ документи виготовило, але не видає їх інвесторам, мотивуючи тим, що будинок не зданий в експлуатацію, і рекомендує звертатися до суду.

Доки бюро зволікало, "Вірджинія" отримало рішення Черкаського суду про право власності на квадратні метри "недобудованого і не зданого в експлуатацію" будинку. Це ж БТІ без зволікань і відома забудовника видало необхідні документи вже новим мешканцям, які придбали квартири у "Вірджинії".

Крім того, Ірпінське БТІ видало техпаспорти мешканцям такого ж "проблемного" будинку на вулиці Миру, 3б, а також окремим мешканцям будинку на Кірова, 2в. Чому лише їм? Це конфіденційна інформація, каже директор БТІ Підварко.

Щоб запобігти захопленню квартир, інвестори звернулися з позовом до Ірпінського міського суду, але він не задовольнив вимоги позивачів. Тимчасом "Вірджинія" у Черкаському суді отримала право власності на 26 квартир і продала їх.

Мінюст відмовився дати правову оцінку діям суддів і запропонував перевірити законність рішень у вищих судах. "Суди здійснюють правосуддя самостійно. Судді при здійсненні правосуддя незалежні від будь-якого впливу, нікому не підзвітні і підкоряються лише закону", - повідомив заступник міністра юстиції Єфіменко.

Правоохоронні органи теж виявилися безсилими. Прокуратура Київської області встановила лише те, що за вказаною адресою знаходиться не 85-квартирний будинок з 95-відсотковою готовністю, а лише будівельний майданчик.

Начальник Печерського райвідділу міліції підполковник Голубенко добросовісно "встановив", що нерухоме майно і місце злочину знаходиться не на його території, а в Ірпінському районі, хоча інвестори укладали угоди і платили гроші за адресою офісу "БІК Київінвестбуд" - бульвар Лесі Українки 21а.

Не допомогли й органи місцевого самоврядування. Ірпінська міськрада обмежилася відписками і порадами йти до суду. Гостомельська селищна влада теж не може вплинути на забудовника і не має грошей для введення будинку в експлуатацію. Її більше турбує повернення боргів забудовника.

Ситуація стала критичною. "БІК Київінвестбуд" - банкрут, його майно у заставі, бізнес - не зрозуміло у чиїх руках. Забудовник не заперечує своїх зобов'язань, але визнав свою неспроможність ввести будинок в експлуатацію. Тимчасом агенти "Вірджинії" проводять дії з банкрутства "БІК Київінвестбуд".

Частими стали випадки пограбування квартир інвесторів з виламуванням дверей, що підтверджують звернення мешканців до Ірпінського міськвідділу МВС.

Інвестори звернулися за допомогою до президента та прем'єра. Вони просять захистити їх від посягань рейдерів і надати державну підтримку для добудови будинку. Для цього, за словами забудовника, потрібно 2 мільйони гривень.

Наразі у тваринних умовах народжуються і ростуть діти. Без адреси і майбутнього.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: