Чи стало в Києві більше людей, ніж було до великої війни?
Weekly charts

Чи стало в Києві більше людей, ніж було до великої війни?

Скільки українців повернулося з-за кордону і що відбувається з внутрішньо переміщеними особами?
Вівторок, 4 липня 2023, 14:30 -

Якщо вам здається, що багато знайомих досі не у вашому місті – в інших регіонах чи за кордоном, – то, скоріше за все, це омана. Ви просто не помічаєте внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Оскільки офіційна статистика відсутня, достеменно невідомо, скільки людей через війну виїхало за кордон, скільки перемістилося в межах країни, а скільки повернулося до домівок. Світло на ці питання проливають дані звіту Міжнародної організації міграції (МОМ) за травень 2023 року.

Ось як це виглядає на прикладі Києва.

Ці розрахунки збігаються із спостереженнями Київської міської державної адміністрації. "Зараз у Києві понад 3,6 мільйона людей. Ми майже повернулися до позначки, яка була перед активною фазою війни", – розповідав у травні радник міського голови столиці Дмитро Білоцерковець.

Щодо оцінок кількості ВПО єдності немає. Місто і влада кажуть про 250 тис, тоді як за даними МОМ – 450 тис. Те саме – у масштабах країни. В Україні зареєстровано 3,6 млн внутрішньо переміщених осіб, тоді як за неофіційними оцінками – понад 5 млн.

Війна знищила третину ВВП України. Як зараз виглядає економіка?

Лише точно відомо, що спустошені війною Запоріжжя, Херсонщина та Донеччина втратили більшу частину свого населення. Оцінок щодо майже повністю окупованої Луганської області немає.

Якщо в перші пів року основне навантаження з приймання ВПО лягло на західні області, то зараз мова йде про прифронтові регіони. Тепер таких осіб найбільше в Дніпропетровській області, а Харківщина є основним регіоном, з якого виїжджають і в який вʼїжджають ВПО.

Загалом ті, хто не виїхали за кордон, найчастіше переміщуються в межах своєї області або свого макрорегіону. Це створює парадоксальну ситуацію: на захід країни релокувалися сотні підприємств, проте робоча сила – ні.

Це призводить до регіональних диспропорцій на ринку праці, коли навантаження на одну вакансію в Дніпрі чи Запоріжжі в рази більше, ніж, наприклад, в Ужгороді, де роботодавці борються за працівників.

Так само нема ясності і щодо кількості українських біженців за кордоном. За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість біженців з України в ЄС становить майже 5 млн осіб (близько 8 млн з урахуванням вивезених до Росії та Білорусі).

Проте багато хто ставить ці цифри під сумнів. За даними Державної прикордонної служби, через війну з України до Євросоюзу поїхали не більше 2 млн осіб. Таку ж оцінку дає директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Елла Лібанова.

Можливо, така різниця пояснюється тим, що не всі, кого в ООН вважають біженцями, поїхали з України через війну і саме після 24 лютого 2022 року.

Методологія

Дані щодо довоєнного населення (початок 2022 року) надані Держстатом. Дані щодо кількості населення, що повернулося чи яке має статус ВПО, узяті з травневого звіту МОМ про внутрішнє переміщення осіб в Україні.

Респондентів-ВПО визначено як осіб, які перебувають поза звичним місцем проживання та вказали, що причиною їх переміщення або перебування в статусі ВПО стала ескалація війни в лютому 2022 року.

Оцінка для Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей, імовірно, недостатньо репрезентативна, оскільки охоплення обмежене місцевостями, які контролює уряд України.

Квадрати на графіках відображають оцінку кількості населення через площу квадратів (висота кожної сторони дорівнює кореню квадратному кількісній оцінці населення).

Реклама: