Майже 300 українських компаній мають частки в бізнесі в РФ: хто вони

Четвер, 5 травня 2022, 17:05 -
 
getty images

Загалом 273 українські компанії мають зв’язки з 251 російським бізнесом, причому третина з них зареєстрована в Києві.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному YouControl на базі даних реєстру на грудень 2021 року.

Географічно, найбільше українських компаній з російськими зв’язками, 100, зареєстровані у Києві. Ще 39 – в окупованому Криму, а також по понад 20 компаній - у Донецькій, Дніпропетровській та Харківській областях. У інших регіонах України зареєстровані від 1 до 11 таких організацій. 

 

Понад 20% від загальної кількості компаній, що мають зв'язки із російським бізнесом, працюють у сфері нерухомості, ще 13% – оптової торгівлі, 8% - у будівництві, і понад 5% – у сільському господарстві. При цьому понад половину проаналізованих компаній володіють понад 50% статутного капіталу, а 66 компані – усіма 100%.

Реклама:

Аналітики знайшли в реєстрах зв’язки з низкою українських фінансово-промислових груп. Наприклад, бізнес у сфері нерухомості з СКМ Ріната Ахметова ЕСТА Холдинг має частку у ТОВ "Дол Берег", що перереєстроване в окупованому Криму згідно з російським законодавством. Крім того, інша компанія СКМ, "СКМ Сервіс", володіє часткою однойменної компанії, зареєстрованої в Москві.

Також у переліку є "Центрально-європейська кондитерська компанія" сина п’ятого президента Петра Порошенка, яка володіє зареєстрованою у Липецьку ТОВ "Рошен". Водночас Липецька фабрика компанії не працює ще з 2017 року. Також ПАТ "Севморзавод", бенефіціаром якого виступає Порошенко-старший, є учасником 2 кримських компаній, перереєстрованих за російським законодавством. Зауважимо, що завод було незаконно "націоналізовано" росіянами після окупації Криму.

Доповнено коментарем ПЄС. У пресслужбі партії "Європейська Солідарність" підкреслили, що у Петра Порошенка немає бізнесів в РФ. Свідчення у реєстрах пов’язані з тим, що попри спроби ліквідувати юридичні особи, зареєстровані в РФ, це неможливо було зробити через заборону та незаконну протидію з боку органів влади країни агресора.

Крім того, "Дніпровагонмаш", бенефіціаром якого є екснародний депутат та ключова особа фінансово-промислової групи ТАС Сергій Тігіпко, володіє однойменним ТОВ у Москві.

Батько ексрегіонала Нестора Шуфрича, Іван Шуфрич, є бенефіціаром української "Авто бізнес груп". Ця компанія натомість володіє понад 90% російської ТОВ "Естейт холдинг груп".

Також у переліку є дружина нардепа Віктора Медведчука – Оксана Марченко. Її компанії "ІК "Спорт-Тур", "ІК "Терра-інвест" та "ІК "Укркапітал" спільно володіють ТОВ "Таврия-инвест", яке зареєстровано у Ялті в окупованому Росією Криму.

Свою частку у двох російських компаніях також має корпорація "Мотор Січ", акціонером якої є екснародний депутат В'ячеслав Богуслаєв.

Також вже після анексії Криму одеська компанія ТОВ "Нерум", співвласницею якої є мати депутата Одеської міської ради Андрія Кісловського, Раїса Кісловська, зареєструвала компанію "Дельфінарій НЕМО" в Алушті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: