Кто помогает России делать оружие

Кто помогает России делать оружие

Анализ почти 2,5 тыс компонентов из 76 видов российского оружия показал: почти три четверти из них произведены компаниями, зарегистрированными в США.(укр)
Среда, 13 декабря 2023, 15:45 -

Росія втратить можливість виготовляти зброю лише тоді, коли Захід налагодить ефективний контроль за підсанкційними товарами. Цього ж досі не сталось. 

8 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило базу даних іноземних компонентів у російській зброї. У цей день база налічувала 2 453 елементи (мікросхеми, транзистори, конденсатори) у ворожих БПЛА, ракетах та системах радіоелектронної боротьби.

Компанії яких країн постачають компоненти для російської зброї

Реклама:

Перше, що впадає в око: абсолютна більшість компонентів у російській зброї вироблені американськими компаніями – 1 813 або 74% від усіх проаналізованих НАЗК деталей. У Росії зроблені не більше десяти компонентів, в основному GPS та навігаційні приймачі для деяких видів БПЛА, таких як "Орлан".

Горезвісні дрони-камікадзе Shahed, які вже збирають у Росії, мають 44 ідентифіковані деталі і жодної, виробленої в країні-спонсорі тероризму. По 14 деталей у "мопедах" зроблені компаніями із США та Китаю. Також є компоненти, які виготовляють німецькі, швейцарські, японські та нідерландські компанії.

В інших видах російської зброї американських компонентів ще більше. Найчастіше їх виробляли компанії Analog Devices і Texas Instruments.

Інформацію про те, що мікропроцесори цих виробників легко знайти в російській зброї, рік тому оприлюднив Королівський інститут об'єднаних служб (RUSI) у Лондоні. Його спеціалісти розібрали ракету "Искандер" і дослідили всі її деталі.

У Texas Instruments заявили, що припинили продажі в РФ та Білорусь у лютому 2022 року. "Ми не підтримуємо та не виправдовуємо використання наших продуктів у програмах, для яких вони не призначені", – повідомила компанія.

Проте, схоже, це лише частина правди. Після того як США і країни Євросоюзу ввели санкції на продукцію подвійного призначення, до якої належать і мікросхеми, пряма торгівля західних компаній з росіянами справді припинилася.

Однак Росія знайшла альтернативний імпорт, який компенсує втрачені товарні потоки з країн, що ввели санкції, зазначає Хелі Симола з Bank of Finland.

Її дослідження показує, що експорт з країн, які ввели санкції проти РФ (США, Великобританія, члени ЄС), суттєво знизився в усіх групах (на 65% для товарів розкоші і на 96% для товарів подвійного призначення), але експорт з країн Кавказу, Центральної Азії, Південно-Східної Європи та Китаю стрімко зріс.

Як Китай став головним постачальником Росії компонентів для зброї

За даними звіту Київської школи економіки, близько 60% продукції Analog Devices чи Texas Instruments, яка опинилася в РФ у 2022 році, були частиною виробничих ланцюгів у Китаї, Малайзії і решті країн Південно-Східної Азії. 85-90% поставок до Росії здійснювалися через фірми з Китаю та її анклаву – Гонконгу.

"Обмежити доступ Росії до ресурсів для її військового виробництва має бути пріоритетом для союзників України", – кажуть у Київській школі економіки.

Як це зробити? До кінця не зрозуміло.

"Якщо Китай реекспортує товари, які перебувають під санкціями і вироблені в країнах, що ввели санкції, наприклад, у країнах Євросоюзу чи США, це буде розцінено як порушення режиму санкцій. Проте китайський експорт власної продукції до Росії не є ухиленням від санкцій", – зазначає Симола.

Іноді цей виробничий шлях важко однозначно трактувати. За даними дослідників, Texas Instruments виробляє чипи, які постачає китайській Imaxchip Technology Co, а та робить з них плати, які потім знаходять у російських ракетах.

Реклама: