Почем продукты для военных

Почем продукты для военных

С мая военные и силовики отчитываются о своих закупках во время войны, в том числе о продуктах питания. ЭП сравнила цены с 2 тыс контрактов с расчетами Госстата. Что из этого вышло? (укр)
Четверг, 22 июня 2023, 09:15 -

21 січня суспільство сколихнув скандал із закупівлею Міноборони продуктів у рамках комплексної послуги харчування. Чиновники відомства купували в приватних компаній яйця по 17 грн за штуку і картоплю по 22 грн за кг.

В умовах війни дані про контракти Міноборони засекречені, про них суспільство дізналося лише завдяки журналістам видання ZN.ua.

У лютому Верховна Рада ухвалила закон щодо "публічності незбройних закупівель Міноборони".

Ним депутати зобов’язали замовників у сфері оборони звітувати про свої закупівлі, які не стосуються придбання зброї чи товарів подвійного призначення, в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Реклама:

Тепер державні оборонні відомства повинні оприлюднювати ціни замовлень без зазначення інших звичайних для публічних організацій даних, які можуть нашкодити країні під час війни: адрес, назв постачальників та об'ємів. Тепер це відкриті дані. 

Топчиновники уникають покарання частіше, ніж клерки. Як судять корупціонерів

У Prozorro з’явився модуль, куди Міністерство оборони й решта замовників з травня вносять ціни своїх закупівель, починаючи з 24 лютого 2022 року.

За перші два місяці звітування вони оприлюднили понад 38 тис звітів. ЕП відібрала 2,1 тис з них, які стосуються обраної групи продуктів харчування (морква, цукор, буряк, картопля, яйця та інші), які можна порівняти з щомісячними цінами, зафіксованими Державною службою статистики.

Ось як це виглядає на прикладі закупівельних цін десятка яєць.

Важливо не плутати ці закупівлі із закупівлями послуг харчування Міноборони, з яких почався скандал і в складі яких теж є продукти. Наприклад, у лютому, коли скандал лише розгорався, виявилося, що прикордонники купують окремі продукти в рази дешевше, ніж Міністерство оборони.

За словами журналіста Юрія Ніколова, Міноборони тоді законтрактувало курячі стегенця по 120 грн за кг, тоді як Держприкордонслужба купила курятину по 51-78 грн за кг. Різницю відомство пояснювало тим, що воно замовляє не окремі продукти, а "послуги з приготування" у вигляді харчових наборів з каталогу.

У червні міністерство провело публічні тендери на 25 млрд грн на ті ж послуги, але переможці поки що не оголошені, а контракти не підписані.

У будь-якому разі середні ціни на більшість продуктів для всього силового блоку, які потрапили в огляд (куплені таємно і публічно через Prozorro), близькі до цін Держстату. Головне – вони відповідають ринковим та сезонним трендам.

Чи можна довіряти оприлюдненим цінам? У Transparency International вказують: оскільки дані публікуються без сканованих копій угод, "неможливо визначити, що вплинуло на ціну за одиницю, що в неї входило і чи не була вона завищена".

Деякі звіти не завжди містять повну та чітку інформацію і немає дієвих механізмів контролю. Уся ця інформація в повному обсязі має бути оприлюднена лише протягом 90 днів з дня завершення дії воєнного стану. Утім, краще так, ніж жодної інформації, як це було до травня 2023 року.

Методологія. Усі закупівлі доступні за посиланням, яке є в новому вікні (натиснути на коло, щоб зафіксувати вікно і скопіювати номер закупівлі). Або скачати файл у форматі csv чи шукати на сайті Prozorro за за цим посиланням за ключовими словами.

Були відфільтровані закупівлі із словами "консервовані, свіжі, молоді, ранні, сушені". Наприклад, ціна молодої картоплі в три-чотири рази вища, ніж старої.

Ціни з ПДВ і без нього приводилися до одного рівня – з ПДВ.

Бралися продукти, які є в щомісячному ціновому моніторингу Держстату. Усього – 2,1 тис в першій вибірці і 1,5 тис після застосування описаного вище фільтру.

Реклама: